Ceny Václava Jíry dostali Dobiaš, Kopecký a Malina

Fotbalu věnovali velkou část života. Možná kvůli tomu měli doma někdy zle, ale vytrvali. Ať volný volný čas, nebo pracovní dobu trávili s míčem, nebo se starali o ty, kteří do něj kopou. A dnes se dočkali za své zásluhy ocenění. Letošními laureáty cen doktora Václava Jíry jsou bývalý fotbalista Karol Dobiaš, bývalý hráč a trenér Ivan Kopecký a rozhlasový reportér Karel Malina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Malina

Karel Malina | Foto: www.radio.cz

Nejlepší fotbalista Československa v letech 1970 a 1971 Karol Dobiaš byl jedním ze strůjců vítězství na mistrovství Evropy v Bělehradu roku 1976. Vynikající obránce se stal pětkrát mistrem ligy se Spartakem Trnava, poté hrál v Bohemians Praha a kariéru ukončil v Belgii.

Na předávání cen se třiašedesátiletý Dobiaš nemohl dostavit, cenu za něj proto převzal další legendární fotbalista Antonín Panenka. Shodou okolností před dvěma lety si obě legendy role vyměnili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Jaroslav Plašil mluvil v Odpoledním Radiožurnálu s Hankou Shánělovou o cenách Václava Jíry

"Pro mě to byl nejlepší hráč, se kterým jsem u nás hrál. Byl to naprosto komplexní hráč, neskutečný bojovník. Měl výbornou techniku, uměl přihrát, vystřelit, měl výbornou hlavu,"vysekl poklonu Panenka svému bývalému spoluhráči Karolu Dobiašovi.

Ivan Kopecký byl v šedesátých letech oporou pražské Slavie, poté odešel do Frýdku-Místku. Největší úspěchy zažil ale jako trenér. V roce 1986 dovedl do první ligy Vítkovice, následně vedl také Slavii, Baník Ostrava, Drnovice a reprezentaci do 21 let.

Rozhlasový reportér Karel Malina zažil během své práce většinu úspěchů Československa včetně mistrovství světa v Chile 1962, kde národní tým získal stříbro. Letos oslavil Malina osmdesáté narozeniny.

Josef Kabelka: Peníze se sehnaly vždycky, hráči ne

Fotbalový svaz ocenil také po třech osobnostech z každého Krajského fotbalového svazu, třeba šestaosmdesátiletého Josefa Kabelku.

"Musel jsem ze začátku klečet na jednom koleni, pak už na druhém, že se to nedá vydržet, že nejsou peníze ani hráči. Peníze se vždycky sehnaly, ale hráči těžko," říká Josef Kabelka, který dělá neuvěřitelných 50 let předsedu oddílu na vsi nedaleko Jihlavy jménem Puklice. Malou útěchou pro něj je fakt, že to má všude blízko.

"Mám to padesát metrů na fotbalové hřiště, padesát metrů na hokejové, do kostela sto metrů, na obecní úřad a na poštu sto dvacet a do sokolovny, kde máme nádhernou hospodu, taky sto dvacet," popisuje Josef Kabelka.

Hanka Shánělová, Alena Benešová, Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme