Postup na MS – nemožné, tvrdí experti

Fotbaloví experti to vidí jasně. To, že by fotbalisté San Marina obrali o body favorita ze Slovinska, a pomohli tak českému týmu alespoň do baráže o postup na Mistrovství světa, je podle nich nemožné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbal - ČMFS

fotbal - ČMFS | Foto: fotbal.cz

Tak zoufale na tom čeští fotbalisté snad ještě nikdy nebyli. Aby se jim ještě pootevřela dvířka na světový šampionát, musejí nejenže porazit v posledním utkání kvalifikace Severní Irsko, ale zároveň doufat, že se stane zázrak.

Vzpoury malých

Vítězství východního Německa nad domácím západním na Mistrovství světa v roce 1974, celkový triumf Dánska na EURU 1992 nebo třeba porážka Rakouska na hřišti Faerských ostrovů v kvalifikaci na zmíněný evropský šampionát. To jsou jen namátkou fotbalové výsledky, které vyvolali reakce typu: šok, senzace nebo překvapení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup na MS - nemožné, tvrdí experti

Ovšem žádná z těchto událostí by se svou mírou nečekanosti nevyrovnala případnému zaváhání Slovinska na hřišti slaboučkého San Marina. Že by měl tým sestavený převážně z amatérů překazit favoritovi cestu na šampionát do jižní Afriky, tomu nevěří ani sázkové kanceláře, ani fanoušci a ani třeba fotbaloví experti

„To by byl blázen, kdyby věřil, že."říká třeba bývalý reprezentační stoper Miroslav Kadlec, a podobně to vidí i jeho někdejší spoluhráč Václav Němeček. Oba dva přitom jeden podobně nečekaný výsledek spoluzavinili, když v kvalifikaci o postup na evropský šampionát do Anglie, podlehli v červnu roku 1995 na hřišti Lucemburska 0:1. A pocity, s jakými se tehdy svěřenci kouče Dušana Uhrina vraceli domů, jen tak ze svých vzpomínek nevymažou.

„Bylo to velmi nepříjemné, oprávněně samozřejmě. Také nám to dali, řeknu to lidově sežrat veškerá média, bohužel se to tak semlelo."červená se ještě dnes Václav Němeček, jenže zase taková tragédie to tehdy v kontextu celé sezony nebyla.

Reprezentace před tím v kvalifikaci porazila Nizozemsko, po nečekané ztrátě v Lucembursku mimo jiné remizovala v Norsku a stejného soupeře porazila i doma na Letné, takže na šampionát do Anglie postoupila. Jinými slovy fotbalisté měli ještě dostatek příležitostí výpadek odčinit. Teď je ale situace jiná.

Slovinsko je v jiné situaci

Slovinsko má před sebou poslední zápas ve skupině a na případnou nápravu nemá prostor, navíc kvality San Marina a třeba tehdejšího Lucemburska nelze srovnávat  „To by museli být zapikolovaní ve své šestnáctce, hráči San Marina. Slonvici by se nesměli trefit ani do brány a ještě by museli hráči San Marina dávat pozor, aby neudělali faul v šestnáctce nebo těsně kolem. Opravdu si myslím, že to je pro San Marino nesplnitelný úkol, sebrat body Slovincům."myslí si bývalý reprezentant Václav Němeček.

Podle něho už je rozhodnuto, takže ani nemá smysl spekulovat o tom, jestli by si v případě zázraku čeští fotbalisté postup zasloužili. „My jsme si jasně prohráli tu kvalifikaci už dávno před tím než teď se hrály ty zápasy."

Zatím ale platí, že minimálně do výkopu zápasů San Marino Slovinsko a Česko Severní Irsko, jsou současní svěřenci Ivana Haška ve hře, byť je jejich naděje změřitelná snad jen mikroskopem. O tom, jestli se náhodou alespoň nepatrně nezvětšuje se můžete přesvědčit i z vysílání Radiožurnálu. Přímý přenos utkání Česko-Severní Irsko začíná na naši stanici ve středu ve 20:30 s tím, že Vám nezatajíme ani zprávy ze San Marina.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme