Zemřel představitel Willyho Wonky Gene Wilder. Bylo mu 83 let

V pondělí ve věku 83 let zemřel americký herec Gene Wilder. Proslavil se například filmy Pan Wonka a jeho čokoládovna nebo Mladý Frankenstein. Příčinou úmrtí byly podle jeho rodiny komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou, s níž poslední tři roky žil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký herec Gene Wilder

Americký herec Gene Wilder | Zdroj: ČTK

Gene Wilder, vlastním jménem Jerome Silbermann, byl vystudovaný herec. Svou kariéru začínal na divadelních prknech na Broadwayi, na stříbrném plátně na sebe poprvé upozornil v roce 1967, kdy ztvárnil drobnou roli ve snímku Bonnie a Clyde.

Už o rok později získal nominaci na Oscara za roli v úspěšném muzikálu Producenti. Výrazná byla také jeho role v komediálním hororu Mladý Frankenstein, kde představoval doktora Frankensteina.

Nejvíce se ale Wilder proslavil rolí tajemného a trochu bláznivého továrníka v adaptaci románu Roalda Dahla Pan Wonka a jeho čokoládovna.

Muž s kudrnatými, věčně rozcuchanými vlasy a lehce zběsilým výrazem ve tváři byl často obsazován do rolí psychicky vyšinutých mužů, které na plátně měnil v děsivě zábavné lidi. Jeho smysl pro humor dokazoval i to, že se objevil v několika komediálních seriálech. Epizodní roli si zahrál například v populární sérii Will a Grace.

Americký herec Gene Wilder | Foto: Reuters

Gene Wilder byl zapřisáhlým demokratem, aktivně vystupoval proti válce ve Vietnamu i proti americké invazi do Iráku. Po smrti první ženy Gildy Radnerové založil charitativní nadaci Gilda's Club. Vedle herectví se věnoval také režii a scenáristice. V roce 2005 vydal knížku svých pamětí s názvem Kiss Me Like Stranger (Líbej mně jako cizince).

V posledních letech trpěl Alzheimerovou chorobou. Své zdravotní problémy ale před veřejností tajil.

„To rozhodnutí nebylo z ješitnosti, ale spíše proto, aby nespočet dětí, které se na něj na ulici usmívají a volají na něj jako na Willyho Wonku, nemuselo potýkat s vědomím, že před nimi stojí člověk potýkající se s nemocí. Nedokázal snést, že by na světě bylo o jeden úsměv méně,“ píše v prohlášení Wilderova rodina.

Krátce po oznámení jeho smrti začaly přicházet reakce z uměleckého světa. Například komik Jim Carrey na svém twitterovém účtu napsal, že byl Gene Wilder jedním z nejzábavnějších mužů, které kdy potkal a že jestli existuje nebe, právě tento člověk do něj dostal jistě exkluzivní vstupenku.

Herec Russel Crowe zase prohlásil, že Ohnivá sedla s ním viděl jako malý v kině sedmkrát a Wilder byl pro něj na plátně génius.

Pavlína Nečásková, Marie Machytková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme