'Jak je možné nemilovat Čechy?' Poláci propadli absurdnímu humoru seriálu Kosmo

V Polsku vzbudil pozornost český seriál Kosmo, který na podzim odvysílala Česká televize. Liberální média a sociální sítě pobavil hlavně díl, ve kterém českou raketu ve slovanském závodu o dobytí Měsíce předhoní polská loď. Po seriálu, který nešetřil ani Čechy, Slováky či Rusy, je na internetu velká poptávka. Scéna s kníratými polskými kosmonauty dobyla polské sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze seriálu Kosmo

Ze seriálu Kosmo | Foto: Česká televize

„Oni to opravdu udělali!“ píše o Kosmu portál Gazeta.pl. „Místo hollywoodského způsobu vsadili Češi na absurdní humor. Je to festival absurdního smyslu pro humor, kterým jsou české komedie proslavené.“

Že se seriál parodováním stereotypů o Polácích trefil do černého, potvrzují i kladné komentáře pod články. „Velmi sympatické, neobvyklé. Jak je možné nemilovat Čechy? Nejen za ten jejich jazyk!“ píše se v jednom z nich.

Pro zájemce v Polsku přitom není úplně snadné se ke Kosmu dostat, protože internetové vysilání České televize je omezeno pouze na území Česka.

Nikdo nic nechápe

Scéna, ve které René Hejl (Jakub Žáček), z jedné čtvrtiny Polák, prosí o pomoc posádku polské rakety, se v Polsku v posledních dnech šíří po sociálních sítích. Internet se baví třeba názvem lodi „Pan Wołodyjowski“, který odkazuje na stejnojmenný historický román slavného spisovatele Henryka Sienkiewicze. Na trupu rakety pak nechybí znak s papežem nápadně podobným Janu Pavlu II. Veze se na tygrovi a třímá ohnivý meč.

„To je jak ve starém vtipu o českých filmech: nikdo nic nechápe,“ naráží často komentující na úsloví „czeski film“, tedy polský výraz pro „španělskou vesnici“.

Papeže s mečem na tygrovi jsem vymyslel já, možná to Poláci přijmou jako oficiální znak, směje se tvůrce seriálu Kosmo

Číst článek

Posádku polské vesmírné lodě tvoří čtyři vousatí kosmonauti a vlčák připomínající psa Šarika, „oficiálního psa tankové brigády“ z válečného seriálu Čtyři z tanku a pes. „Nemáme se kvůli čemu urážet, je třeba mít distanc vůči sobě i vtípkům o nás, ať se baví. České vtipy o nás jsou jemné, upřímné a pravdivé, týkající se našich nedostatků. Češi jsou chytrý, pragmatický a mírumilovný národ, měli bychom si z nich vzít příklad,“ shrnuje polské představy o Češích komentář v diskusi pod článkem.

Zatímco Češi u Poláků dlouhodobě vedou v průzkumech oblíbených národů a podle dat z loňského února jsou dokonce nejoblíbenější, Poláci si loni u Čechů pohoršili a jsou na 12. místě až za Brazilci.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme