Berlín se na deset dní promění v centrum filmového světa

V Berlíně dnes odstartuje soutěž o Zlatého medvěda celosvětovou premiérou francouzského snímku Sbohem Královno. Začíná dvaašedesátý ročník Berlinale, jednoho z nejprestižnějších Mezinárodních filmových festivalů. Vedle Cannes a Benátek jde o největší filmový festival. Letos se na něm představí na 400 filmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínský medvěd je tradičním symbolem Berlinale

Berlínský medvěd je tradičním symbolem Berlinale | Foto: Klára Stejskalová

Berlinale je s třemi sty tisíci prodaných vstupenek vůbec největší filmovou přehlídkou. Pokladny na Postupimském náměstí se otevřely již v pondělí, denně se tam tvoří dlouhé fronty a lístky mizí rychlostí blesku.

A jako tradičně dostanou velký prostor filmy s politickým poselstvím. Vedle snímků pojednávajících o situaci lidských práv v Íránu nebo v Číně se tu letos představí řada filmových tvůrců z arabských zemí, kteří nějakým způsobem zaznamenali loňské arabské jaro.

Chystá se i promítání dokumentů o loňské havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

O Zlatého medvěda, nejvyšší berlínské filmové ocenění, bude porota vedená britským režisérem Mikem Leighem vybírat z 18 snímků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru berlínského filmového svátku těsně před jeho startem popisovala zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová

Svůj režijní počin zde představí například Billy Bob Thornton. Soupeřit bude se zahajovacím filmem celého festivalu Sbohem královno o prvních dnech Velké francouzské revoluce. V soutěžní kategorii se představí také dánský film Královská aféra, který se natáčel v Čechách a mezi jehož producenty je i česká firma.

Chybět ale nebudou ani velké hollywoodské filmy a hvězdy jako Antonio Banderas, Clive Owen, Salma Hayeková, Keanu Reeves, ale především Meryl Streepová.

Do Berlína, jak připomněl ředitel Berlinale Dieter Kosslick, zavítala Meryl Streepová v minulosti už několikrát, když tu přebírala berlínskou kameru nebo ocenění za roli ve filmu Hodiny. Letos tu představí snímek Železná lady, za který je opět nominovaná na Oskara.

V Berlíně je již také Angelina Jolie, která představí svůj režijní debut V zemi krve a medu.

Nesoutěžní sekce Forum představí také český film Příliš mladá noc.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme