Brusel čeká na jasné slovo z Prahy ohledně Lisabonu

Evropská komise je zatím zdrženlivá v reakcích na nejnovější požadavek prezidenta Václava Klause, který chce k Lisabonské reformní smlouvě připojit poznámku zaručující výjimku z ustanovení Listiny základních práv EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky Evropské unie

Vlajky Evropské unie | Foto: Evropská komise

To má podle českého prezidenta zajistit nedotknutelnost Benešových dekretů a zabránit vznášení majetkových nároků sudetských Němců před soudem Unie. Evropská unie zatím vyčkává, jak se k prezidentově požadavku postaví česká vláda.

"V této chvíli je třeba znát jasné vysvětlení možných záměrů České republiky," řekl mluvčí Evropské komise Johannes Laitenberger.

"Chápeme to tak, že v Česku se teď snaží o vnitřní vyjasnění té záležitosti. Že se tím zabývá vláda," doplnil mluvčí.

Evropská komise očekává rozhodnutí české vlády, jak s prezidentovým požadavkem naložit a jestli se chce Praha snažit na summitu Unie na konci října o schválení nějakého dovětku k Lisabonské smlouvě.

Předseda unijní exekutivy José Barroso se to má dozvědět v úterý, kdy se odpoledne setká s českým premiérem Janem Fischerem.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme