Politici v zemích střední Evropy by měli bojovat s předsudky, řekl po hlasování o kvótách Asselborn

K odmítnutí povinných kvót na uprchlíky se včera při hlasování přidali k Česku jen Slováci, Maďaři a Rumuni. Lucemburský ministr zahraničí a migrace Jean Asselborn po hlasování uvedl, že by předsednictví EU upřednostnilo shodu všech zemí. Zdůraznil ale, že většina zemí, která návrh podpořila, byla daleko větší, než požadují evropské smlouvy. Ministr prý také nechápe, proč některé státy Evropské unie uprchlíky nechtějí přijímat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucemburský ministr zahraničí a migrace Jean Asselborn

Lucemburský ministr zahraničí a migrace Jean Asselborn | Zdroj: ČTK

Podle Jeana Asselborna je nutná solidarita s těmi, kteří utíkají před smrtí. A právo na azyl stanovují i desítky let staré mezinárodní dohody. Politici v zemích střední a východní Evropy by podle něj měli bojovat s předsudky, podle kterých představují lidé jiné barvy pleti nebo náboženství automaticky nebezpečí.

Český ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale odmítá, že by Česko nechtělo pomáhat. „Bohužel ta debata byla, kdo nechce kvóty, není solidární, kdo chce kvóty, je solidární. Tak ta otázka prostě nestojí.“

Česko chtělo samo rozhodnout o tom, kolik uprchlíků přijme. Bojí se totiž, že dnešní jednorázové kvóty budou do budoucna základem pro automatické přijímání uprchlíků v případě jejich masivního příchodu do Evropy. Kvóty jsou ale jedinou věcí, na které se Česko s ostatními zeměmi Unie neshodne.

„Státy Unie musí zajistit, aby do Evropy přicházelo míň lidí,“ říká německý ministr vnitra Thomas de Maizière. Právě to budou na dnešním summitu řešit evropští lídři. Chtějí se domluvit na zlepšení ostrahy evropských hranic nebo na pomoci lidem v uprchlických táborech, aby ztratili motivaci do Evropy odcházet.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme