Lhář, podvodník, propagandista. Europoslanci se pustili do Farage

První zasedání Evropského parlamentu po britském referendu proběhlo velmi bouřlivě. Řada účastníků se slovně pustila do britského europoslance a vůdčí postavy stoupenců brexitu Nigela Farage. Předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) si vysloužil kritiku proevropských politiků za svá údajně nepravdivá tvrzení v kampani za vystoupení Británie z unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigel Farage se zdraví s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem

Nigel Farage se zdraví s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem | Zdroj: Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se hned na úvod podivil, co Nigel Farage vůbec ještě dělá v Evropském parlamentu, když prosazoval odchod Britů z unie.

Ostrovního politika stejně jako celý sál Junckerova poznámka pobavila. To šéf komise okomentovat slovy, že je to naposledy, kdy mu bude Nigel Farage při jeho projevu tleskat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řada účastníků mimořádného zasedání Evropského parlamentu se slovně pustila do vůdčí postavy stoupenců brexitu Nigela Farage

Později Jean-Claude Juncker britského europoslance obvinil ze lhaní britským voličům, když v kampani tvrdil, že Londýn odvádí Bruselu týdně 350 milionů liber, které tak nemůže dávat na britské zdravotnictví.

„Všechno to byla lež. Vyzývám tu pana Farage, jestli má kapku cti v těle, aby se Britům omluvil,“ přidal se k předsedovi Evropské komise šéf lidovecké frakce Manfred Weber.

Lídra liberálů Guye Verhofstadta zase nenechaly chladným Farageovy plakáty, které varovaly před vlnou uprchlíků valící se na Británii, pokud se v referendu nezvolí odchod z unie.

„Plakáty pana Farage ukazovaly uprchlíky, jako to dělala nacistická propaganda. Nikdy jsem nemyslel, že by někdo v této budově mohl dělat takové věci,“ prohlásil.

Emoce v jednacím sále vygradovaly, když se slova ujal sám Nigel Farage. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz musel rozvášněné poslance dokonce uklidňovat. Britský politik se bučením kolegů ani slovními útoky nenechal znechutit a sám přešel do protiútoku:

„Když jsem přišel před 17 lety a řekl jsem, že budu chtít vést kampaň za odchod Británie z unie, smáli jste se mi. Teď už se nesmějete, co?“ A přidal ještě jedno varování. Británie podle Nigela Farage nebude poslední zemí, která z Evropské unie odejde.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme