Kurdové chtějí zásah proti islamistům. Protestovali i v europarlamentu

Kurdové v Turecku a dalších evropských zemích demonstrují. Nelíbí se jim, že zahraniční vlády jim dostatečně nepomáhají v boji proti Islámskému státu. Džihádisté už vstoupili do kurdského města Kobani na syrsko-turecké hranici a ovládají některé jeho čtvrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští aktivisté, kteří vnikli do sídla Evropského parlamentu v Bruselu

Kurdští aktivisté, kteří vnikli do sídla Evropského parlamentu v Bruselu | Foto: Ondřej Houska

Kurdský protest překvapil dnes krátce před polednem i zaměstnance Evropského parlamentu.

„Tady v budově Evropského parlamentu v Bruselu ve třetím patře demonstruje, skanduje a píská zhruba čtyřicítka kurdských aktivistů,“ popisoval bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Houska.

Aktivisté, kteří drželi portréty Abdullaha Öcalana, což je zadržený vůdce Strany kurdských pracujících (PKK), která je na seznamu teroristických organizací, však po chvíli odešli.

Protesty se zdaleka netýkaly jen Bruselu. V noci na dnešek prošly stovky Kurdů ulicemi Berlína, Bonnu a Vídně.

Rozzlobeným Kurdům se také podařilo zablokovat důležitou přestupní stanici metra Oxford Circus v centru Londýna a v nizozemském Haagu kvůli nim dokonce zasahovala policie. Demonstranti tam obsadili vstupní halu budovy parlamentu, v níž strávili noc. Parlament opustili až dnes ráno.

Turecko prý zatím nezasáhne

Asi nejvíce trpí protesty nespokojených Kurdů Turecko, kde žije zhruba patnáct milionů příslušníků tohoto etnika. Tlak je do značné míry přirozený. Zřejmě hlavně na Turecku totiž nyní visí osud města Kobani.

Při bojích o město už zemřelo asi čtyři sta lidí a z oblasti uprchlo nejméně 160 tisíc dalších. Turecko se však nechce stát první zemí, která proti Islámskému státu bude bojovat přímo na zemi. Turecký prezident Recep Erdogan dnes zásah, pro nejbližší období vyloučil.

Turci dříve požadovali po Spojených státech vytvoření bezletové zóny a nárazníkového pásma v severní Sýrii a hlavně větší tlak na odchod syrského prezidenta Bašára Assada. Toho se zatím nedočkali.

Navíc nemá Ankara příliš chuť Kurdům pomáhat. Má s nimi totiž své vlastní letité problémy.

Ondřej Houska, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme