EP má schvalovat meziinstitucionální dohodu, státy EU hrozí soudem

Evropští poslanci by dnes měli schvalovat meziinstitucionální dohodu s Evropskou komisí, která zákonodárcům zajišťuje některé významné pravomoci, které dosud neměli. Například při uzavírání mezinárodních smluv. Podle pozorovatelů je už dnes ale jasné, že i když parlament dohodu schválí, skončí u soudu. Členským státům EU se totiž nezamlouvá, aby si europoslanci přivlastnili další pravomoci, a hodlají Evropský parlament (EP) zažalovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Kritikům meziinstitucionální dohody smlouvy v otázce zahraničních smluv rozumí i europoslanec Jan Březina, který ale je zastáncem dohody.

„V otázce zahraničních smluv zašel Evropský parlament příliš daleko. Jinak proti meziinstitucionální dohodě nic nemám. Faktem je, že to byla dříve spíše gentlemanská smlouva, ale s Lisabonskou smlouvou nabyla jasně právně vymahatelné smlouvy. Čili řešit ji bude soud. Ostatní prvky smlouvy si myslím, že jsou pozitivní,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O meziinstitucionální dohodě mezu EP a EK hovořili na Rádiu Česko lidovecký europoslanec Jan Březina a Jan Zahradil, europoslanc z ODS.

Proti meziinstitucionální dohodě nebude hlasovat ani frakce Evropských konzervativců a reformistů, jak potvrdil její místopředseda, europoslanec Jan Zahradil z ODS.

„Nebudeme blokovat většinu, která nyní v EP je. A to, že bude napadena u soudu některým z členských států, si myslím, že je jenom dobře. Protože to vyjasní, jestli jde tato dohoda až za rámec Lisabonské smlouvy a jestli se EP opravdu prolamuje do sfér, které mu nepřísluší,“ vysvětlil.

EP chce pravomoci ve sférách, kde by zasahovat neměl

„Jsem přesvědčen, že se vstupem Lisabonské smlouvy v platnost se zejména Evropský parlament probudil, dostal jakousi chuť na moc a snaží se přivlastnit si některé pravomoci v některých sférách, kam by zasahovat neměl,“ dodal Zahradil.

Podle návrhu smlouvy by měli být zákonodárci u všech ‘politicky důležitých událostí‘. Podle EUobserveru se tím myslí například, když se budou uzavírat dohody o obchodu. Komentátoři si nicméně kladou otázku, kdo ale určí, co je ‘politicky významná událost‘.

„To je ta taktika průzkumu bojem - když přijde k situaci, tak se řeší. Spousta věcí, které otevírá Lisabonská smlouva, jsou teď uváděním do praxe testovány. Čili budeme to asi my europoslanci, kteří budou iniciativní v tom, kdo rozhodne co je a není důležité. To z principu chování zákonodárce plyne,“ řekl k tomu Březina.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme