Evropští diplomaté odmítají nové požadavky Václava Klause

Nové požadavky Václava Klause při ratifikaci Lisabonské smlouvy v Unii zřejmě narazí. Vyplývá to z vyjádření několika vysoce postavených bruselských diplomatů pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Slovensko požaduje co nejrychlejší schválení Lisabonské smlouvy ve stávající podobě. Potvrdil to slovenský diplomatický zdroj. Bratislava se podle něj narozdíl od Klause případných majetkových nároků sudetských Němců neobává.

Charta základních práv totiž podle Slováků nemůže nijak promluvit do událostí, které se staly ještě před tím, než spatřila světlo světa.

Vysoce postavený unijní diplomat odhadl, že požadavek českého prezidenta narazí. Znamenal by prý nutnost nové ratifikace Lisabonu ve všech sedmadvaceti zemích a s něčím takovým nebude Unie nikdy souhlasit.

Klaus chce výjimku

Také francouzské velvyslanectví při Unii potvrdilo včerejší vyjádření svého ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, který odmítl Lisabonskou smlouvu jakkoliv měnit.

Prezident Václav Klaus odmítá podepsat Lisabonskou smlouvu, protože její součástí je i listina základních práv Evropské unie. Na jejím základě bude lucemburský soudní dvůr posuzovat, jestli jsou právní předpisy členských zemí v souladu s touto listinou.

To podle Klause umožní obcházet české soudy a přezkoumávat už platná rozhodnutí soudů. Vláda by proto měla po vzoru Polska a Velké Británie vyjednat výjimku z této listiny.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme