José Barroso hrozí Irům ztrátou eurokomisaře

Předseda Evropské komise José Barroso varoval Irsko před ztrátou práva na nominaci svého eurokomisaře, jestli v opakovaném říjnovém referendu znovu odmítne lisabonskou smlouvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso

José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Barroso to řekl v rozhovoru pro deník Irish Times. Jediný způsob, jak zaručit, že Irsko bude komisaře vždycky mít, je smlouvu schválit, řekl Barroso, který je dnes na jednodenní návštěvě Irska.

Pokud ji Irové odmítnou, bude třeba počet komisařů snížit, jak stanoví současné smlouvy. Druhé referendum se má v Irsku konat 2.října.

Podle Barrosa by odmítnutí smlouvy přivedlo Irsko do nejisté pozice v Evropě a výrazně by poškodilo jeho ekonomiku. Barroso však Iry ujistil, že i kdyby smlouvu neschválili, nebude Irsko nuceno opustit Evropskou unii.

Gita Zbavitelová, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme