Lisabonská smlouva by mohla být v Německu blíže ratifikaci

Německý Bundestag právě jedná o zákonech, které si vyžádal Ústavní soud jako podmínku pro ratifikaci Lisabonské smlouvy. Nové zákony mají posílit pravomoci parlamentu ve vztahu k Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bundestag

Bundestag | Foto: Jiří Hošek

Němečtí politici usilovně pracovali celé léto, aby celý proces ukončili ještě před parlamentními volbami, které se konají poslední zářijový víkend. 18. září o nových zákonech ještě bude hlasovat horní komora německého parlamentu.

Předpokládá se, že zákony oběma komorami německého parlamentu hladce projdou a prezident pak urychleně dokončí ratifikaci Lisabonské smlouvy. Irové si zopakují referendum o smlouvě druhého října a přes klesající podporu se dá očekávat, že ji schválí.

Polský prezident ji přislíbil podepsat hned po irském "ano." A tak jedinou zemí, kde osud Lisabonské smlouvy zůstává nejistý je Česká republika. Sice už ji ratifikovaly obě komory parlamentu, ale prezident Václav Klaus zatím odmítá připojit svůj podpis.

Podle svých slov stále čeká na případnou ústavní stížnost, kterou někteří senátoři už řadu měsíců slibují, ale stále ještě nepodali.

Ondřej Bouda, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme