Barroso bude v EP shánět podporu pro své znovuzvolení

Předseda Evropské komise José Barroso dnes začíná bojovat o své znovuzvolení. Postupně předstoupí před poslance téměř všech 7 politických frakcí v Evropském parlamentu se svým programem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso

José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Jako první vyslechnou Barrosa členové nově utvořené frakce Konzervativců a reformistů. Ti, ačkoli se vymezují jako odpůrci federalizace Evropy, by mohli Barrosa podpořit spolu s lidovci.

Hlasy této největší frakce v Evropském parlamentu má Barroso jisté. Je její kandidát. Přesvědčit by mohl i část socialistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor bruselského zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Nováka na Rádiu Česko

Otevřeně proti Barrosovi vystupují Zelení, kteří ho viní z pomalé reakce na hospodářskou krizi.

Podporu nemá Barroso ani u liberálů vedených někdejším belgickým premiérem Guyem Verhofstadtem. Jeho frakce by ho totiž ráda navrhla jako protikandidáta Barrosa.

Proti Verhofstadtovi, jako nadšenému federalistovi, se ale už při volbě šéfa komise před pěti lety postavila Velká Británie.

Pro setrvání ve funkci na další pětileté období potřebuje José Barroso přesvědčit alespoň polovinu poslanců Evropského parlamentu.

Pavel Novák, Igor Maňour, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme