Sopečný prach míří nad Česko. Vzdušný prostor se neuzavře

Kvůli prachu z islandské sopky Grímsvötn se zatím vzdušný prostor nad Českem uzavírat nebude. Krizový štáb složený z meteorologů a leteckých expertů uvedl, že koncentrace popela je nízká. Sopečný mrak by měl do Česka dorazit v poledne, na večer se rozšíří více na severovýchod. Pozastaveny byly zatím lety z Prahy do Německa, kde byl uzavřený prostor nad Berlínem, Hamburkem a Hannoverem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující v Berlíně. Island, sopka.

Cestující v Berlíně. Island, sopka. | Zdroj: Reuters

„Koncentrace by měly být větší než 2000 μg/m3, což představuje nejnižší míru koncentrace. Proto nemusí dojít k omezení letového provozu. Podobná situace by měla být i do 20. hodiny a pravděpodobně i v nejbližších 48 hodinách by se situace měnit neměla,“ podotkla Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka v Berlíně Klára Stejskalová a Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu v poledních Ozvěnách dne.

Sopečný prach z islandské sopky by se měl odpoledne objevit nejprve na severu Čech. "Podle předpovědních materiálů to vypadá tak, že ve středu po poledni by mohl dorazit i na sever našeho území,“ řekl ráno meteorolog Jan Šrámek. Jeho slova potvrdilo i britské centrum, které počítá model šíření vulkanického prachu.

Oblak se pak podle leteckého meteorologa Bohumila Techlovského bude odsouvat k východu až jihovýchodu. „Takže zřejmě se bude v severovýchodní polovině vykytovat až do 6 hodin ráno, ale pak by se to mělo rozplynout,“ řekl Techlovský.

I přesto už sopečný prach dopravu v Česku zkomplikoval. „V tuto chvíli máme nahlášeno od leteckých společností 6 zrušených letů, které spojují Prahu s německými destinacemi. Je to Hamburk, Berlín a Hannover. Situace se může během dne ještě dále vyvíjet,“ prozradila mluvčí letiště Ruzyně Michaela Lagronová.

Sloup popele a prachu vycházející z vulkánu Grímsvötn výrazně zeslábl a nyní měří už jen dva kilometry. Představitel britské meteorologické služby pak dopoledne uvedl, že erupce sopky Grimsvötn, v níž aktivita propukla minulou sobotu, ustala.

Letečtí přepravci jsou ale stále ve střehu. Zatímco na Islandu je nyní letecká doprava bez komplikací, několik evropských letišť omezilo provoz a zrušeno bylo několik set letů. Stovky cestujících, kteří strávili noc na řadě letišť ve Skotsku, severní Anglii a Severním Irsku, by měli dnes odletět. Někteří z nich si ale stěžují na špatnou informovanost. Včera zasedl výbor pro řešení mimořádných situací.

Britský ministr dopravy Philip Hammond později řekl, že mrak sopečného prachu klesl do nižších poloh a jeho západní větry by ho měly zahnat mimo Británii. Meteorologický úřad ale upozornil, že sopečný prach by se mohl vrátit v pátek.

Mrak popela je v tuto chvíli nad Německem a ráno se musel dočasně uzavřít vzdušný prostor nad částí země. Od pěti hodin přestala startovat a přistávat letadla v Brémách, o hodinu později pak v Hamburku. Přerušení dopravy, které trvalo až do 12 hodin, se dotklo stovek letů.

Od 11 hodin byl uzavřen také vzdušný prostor nad Berlínem, který denně odbaví přes 500 letadel. Mimo provoz tak jsou letiště Tegel a Schönefeld. Oproti původním předpokladům by omezení mělo skončit dříve - zhruba ve 14 hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecký meteorolog Bohumil Techlovský a Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu ve Světě o jedné.

Aerolinky těm, kteří čekají na letišti na spojení, nabízejí kávu a další nápoje. Postiženo je kolem 40 tisíc cestujících. Největší německé letiště ve Frankfurtu by měl mrak zcela minout.

Grímsvötn chrlí popel už pátý den. Jeho erupce bývají silné, ale nevydrží příliš dlouho, trvají od jednoho do tří týdnů. Úřady ujišťují, že chaos v letecké dopravě nebude tak velký jako před rokem po erupci jiné islandské sopky Eyjafjallajökul.

„Oproti loňské sopce je letošní proudění podstatně komplikovanější. Komplikovanost atmosférických proudů způsobila, že oblak vulkanického popela se rozprostírá po různých trasách nebo oblastech. Vloni hlavní proud vulkanického prachu směřoval přímo na Evropu. Letos je to do všech možných stran,“ vysvětlil Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.


Sopka Grímsvötn

Martin Hromádka, Alice Kottová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme