Vydání Assange do Švédska může ztroskotat

Dnes je u soudu v Londýně druhé slyšení případu zakladatele kontroverzní databáze WikiLeaks Juliana Assangeho. Soud zvažuje žádost Švédska o vydání Assangeho na základě evropského zatykače. Dvě ženy ve Švédsku totiž viní Assangeho ze sexuálních deliktů mezi jiným ze znásilnění. Assange sám toto obvinění rezolutně popírá. Mnozí příznivci Assangeho kritizují jeho zadržování ve vyšetřovací vazbě a namítají, že je to politická kauza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julian Assange. Zakladatel WikiLeaks

Julian Assange. Zakladatel WikiLeaks | Foto: AFP

„Dnes pravděpodobně ještě nebude řádné slyšení o vydání Assangeho. Řádné slyšení by se mělo konat do 21 dní od jeho zatčení, ale jelikož jde o případ mimořádného významu, je možné, že se řádné slyšení nebude konat ještě několik měsíců,“ odhaduje spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království Milan Kocourek ve Světě o deváté.

Podle extradičního zákona může být žádost o vydání osoby zamítnuta hlavně z technických důvodů. „Například jestliže na zatykači není správně uvedeno jméno Assange nebo když existují důkazy v tom smyslu, že zatykač, ačkoli se má týkat sexuálních deliktů, je vydán pro potrestání Assangeho pro jeho politické názory,“ vysvětluje Kocourek.

Alternativně může být žádost o jeho vydání zamítnuta, pokud by šlo dokázat, že Assange by mohl během procesu přijít k újmě díky podjatosti soudu nebo omezením své svobody kvůli politickým názorům.

Intervence politické osobnosti

Advokát Juliana Assangeho Mark Stephens už dal jasně najevo, že námitky proti vydání Assange do Švédska postaví právě na základě těchto argumentů. Stephens také tvrdí, že původní rozhodnutí, jímž bylo o obvinění ze znásilnění upuštěno, bylo obráceno po intervenci politické osobnosti.

O Assange nicméně neusiluje jenom Švédsko. Někteří pozorovatelé považují za velmi pravděpodobné, že o jeho vydání požádají také Spojené státy. „Jestliže jsou předloženy dvě konkurenční žádosti o vydání osoby, pak ministr vnitra musí rozhodnout, které případ má přednost,“ vysvětluje Milan Kocourek.

Vydávání osob do Spojených států upravuje britský extradiční zákon z roku 2003. „Ustanovení o vydávání osob už bylo kritizováno, protože Spojené státy už nemusí vydávat důkazy ve formě svědectví o dotyčném trestném činu. Kdyby byl Assange vydán do Švédska, pak by USA potřebovaly souhlas Spojeného království,“ popisuje proceduru Kocourek.

Nový server OpenLeaks

Mezitím se na mediálním trhu objevila konkurence databáze WikiLeaks. Zatím je ale ve stádiu příprav, které vede bývalý zástupce Juliana Assangeho Domscheit-Berg. „Ten odešel z WikiLeaks po neshodách s Assangem,“ přibližuje spolupracovník Českého rozhlasu ve Spojeném království.

Domscheit-Berg chce založit novou organizaci OpenLeaks, která nebude sama zveřejňovat materiály, rozhodování o tom přenechá novinovým redakcím, odborům nebo nevládním či jiným organizacím. „OpenLeaks bude pouhým zprostředkovatelem a dodavatelem technologie a také právním poradcem. OpenLeaks hodlá zahájit provoz během příštích měsíců,“ uzavírá Kocourek.

Milan Kocourek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme