Vojáci v neoznačených uniformách a ruské zbraně, NATO se na Ukrajině bojí krymského scénáře

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je znepokojen vývojem na východě Ukrajiny. Poukázal na to, že se tam opět objevili muži v neoznačených uniformách a s ruskými zbraněmi. Úplně stejně byli přitom vybaveni ruští vojáci při zabírání Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku kontrolují své zbraně

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku kontrolují své zbraně | Zdroj: ČTK

"Sledujeme sehranou násilnou kampaň proruských separatistů s cílem destabilizovat Ukrajinu jako suverénní stát", řekl generální tajemník NATO.

Rasmussen v prohlášení také vyzval Rusko, aby uklidnilo krizi a stáhlo své vojáky z oblasti okolo ukrajinských hranic. Další ruské vojenské zasahování pod jakoukoliv záminkou podle šéfa NATO jen prohloubí izolaci Ruska na mezinárodní scéně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Ukrajinské síly od rána zasahují proti separatistům ve Slavjansku na východě země. Podle médií tam dnes zahynuli dva lidé, jeden příslušník bezpečnostních složek a na straně separatistů jeden ozbrojenec. Zranění jsou na obou stranách.

Proruští separatisté včera vyrabovali sklady zbraní a pak se opevnili ve vládních budovách. Zprávy o aktuálním vývoji se rozcházejí. Separatisté tvrdí, že ovládají většinu strategických míst ve městě, včetně mostů, hlavních ulic a křižovatek. Obyvatelstvo je prý přišlo podpořit.

Ukrajinské síly se snaží vyhnat separatisty ze Slavjansku, přibývají mrtví a zranění

Číst článek

Ukrajinská strana zase tvrdí, že má většinu důležitých objektů pod kontrolou a že separatisté používají obyvatelstvo jako živé štíty.

Bývalá ukrajinská premiérka Julije Tymošenková na webu své strany tvrdí, že na východě Ukrajiny, odkud sama pochází, žádná separatistická hnutí nejsou. Prý jde o převlečené oddíly ruských speciálních jednotek.

Ukrajinská bezpečnostní rada schválila protiteroristická opatření na východě země

Číst článek

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme