V Irsku se hroutí dosluhující vláda. Opustila ji menší Strana zelených

Irskou koaliční vládu opustila menší Strana zelených. Kabinet vedený stranou Fiana Fáil tak přišel o většinu v parlamentu a z patnácti ministrů v něm zůstává už jen sedm. V sobotu odešel premiér Brian Cowen z čela Fianna Fáil a už zítra ho možná čeká parlamentní hlasování o nedůvěře vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Dublinu

V ulicích Dublinu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Dlouho jsme byli zdrženliví a doufali, že si Fianna Fáil sama vyřeší sílící pochybnosti ohledně jejího vedení. Ten problém se ale ukázal jako neřešitelný a naše trpělivost proto vypršela. Tyto pokračující pochyby, nedostatek komunikace a úpadek důvěry jsou hlavní důvody, proč jsme se rozhodli vystoupit z vlády,“ vysvětlil odchod zelených jejich lídr John Gormley.

Premiér Cowen stanovil termín voleb na jedenáctého března, jeho rivalové by chtěli volby už v únoru. Stejný názor má i lídr zelených Gormley. „Trváme na tom, že by se volby měly konat dřív. A to hlavně kvůli okolnostem půjčky od Mezinárodního měnového fondu,“ řekl.

Dodal, že při té příležitosti si strana stanovila čtyři prioritní úkoly potřebné splnit před volbami. „Dokončit finanční dohody s EU a MMF, vypracovat čtyřletý ekonomický plán, schválit rozpočet i nový finanční zákon. Dnes máme splněné 3 úkoly, zbývá pouze poslední, který jak věřím, rychle splníme před všeobecnými volbami,“ přiblížil.

Jan Prokeš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme