V Evropě přibývá takzvaných nových drog, upozorňuje Evropské monitorovací centrum

Stále víc Evropanů užívá takzvané nové drogy. Upozorňuje na to výroční zpráva, kterou dnes zveřejní Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost. V Česku podle odborníků zatím není tento trend tak výrazný jako v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

léky, předávkování, drogy, sebevražda

léky, předávkování, drogy, sebevražda | Foto: CC0 Public domain

Nové drogy jsou látky, které zatím nejsou nelegální. Prodávají se například jako koupelové soli, rostlinná hnojiva nebo chemikálie pro výzkumné účely. Jde také o imitace klasických drog a zneužívají se i některé léky.

„V České republice se na předních příčkách stále drží pervitin, ale v Evropě se ty podmínky mění. Evropské drogové prostředí se stává celkově rozmanitějším, komplexnějším. Můžeme říct, že se také otevírá online drogové tržiště, s čímž se pojí řada rizik, především zdravotních,“ říká Renata Hladná z odboru protidrogové politiky úřadu vlády.

Přestože jsou v ČR nové syntetické drogy pro problémové uživatele drog stále spíše doplňkovou drogou k pervitinu, na české scéně se podle Národního monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost ve zvýšené míře vyskytují od roku 2010. Na nárůst jejich užívání v Česku upozornila také Výroční zpráva o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2014.

„V některých oblastech, například v Praze si nové stimulační syntetické drogy získávají své místo na drogové scéně. Musíme bedlivě sledovat situaci v oblasti nových syntetických opioidů, neboť ty mohou být mnohem nebezpečnější než například heroin,“ uvedl loni Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, které výroční zprávu zpracovalo.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme