USA vyzvaly Ukrajinu k ukončení násilí a hrozí sankcemi

Spojené státy vyzvaly Ukrajinu k okamžitému ukončení násilí v Kyjevě. Při střetech mezi demonstranty a pořádkovými silami tam byly v neděli a v noci na pondělí zraněny desítky lidí. Bílý dům Ukrajině pohrozil i možnými sankcemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Muž kouří nedaleko trosek policejního autobusu

Ukrajina, Kyjev. Muž kouří nedaleko trosek policejního autobusu | Zdroj: Reuters

„Velmi nás zneklidňuje násilí v ulicích Kyjeva a vyzýváme všechny strany k okamžitému zmírnění situace," uvedla mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Caitlin Haydenová.

Tisíce lidí protestovaly v Kyjevě až do pondělí. Nejradikálnější z demonstrantů zaútočili na pořádkové síly. Podle bezpečnostních sil je po posledních potyčkách na obou stranách asi 70 raněných.

Poicisté dlouhodobě blokují ulici vedoucí k sídlu vlády a k parlamentu. Lidé házeli na těžkooděnce petardy, zápalné láhve, dlažební kostky a zapálili několik policejních vozů a autobusů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech na Ukrajině mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

Pořádkové síly musely použít slzné a ohlušující granáty, vodní dělo a údajně i gumové projektily. Vyhrocenou situaci se snažili několikrát uklidnit také lídři opozice.

Ti v noci navštívili prezidenta Viktora Janukovyče, který souhlasil s rozhovory o ukončení politické a občanské krize v zemi. Jednání mezi státní mocí a opozicí by měla začít už dnes.

„Podle mého soudu ten jediný myslitelný výsledek ze strany opozice je, že prezident bude souhlasit s tím, s čím zatím nesouhlasil, to jest předčasné nejenom parlamentní volby – zdůrazněme, že poslední parlamentní volby byly před asi 15 měsíci – a potom, že by se také o více než rok urychlily volby prezidentské,“ uvedl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Dva měsíce protestů

Podle něj by takové rozhodnutí nahrávalo zejména opozičnímu předákovi Vitaliji Kličkovi, který se chce o post prezidenta ucházet, současný prezident Viktor Janukovyč by zřejmě hlasy ztrácel.

Lidé v ukrajinské metropoli protestují už téměř dva měsíce. Požadují konec vlády prezidenta Janukovyče a nesouhlasí se zákony, které zakazují protivládní manifestace.

Ukrajina, Kyjev. Opoziční předák a bývalý boxer Vitalij Kličko se snaží zabránit srážce protestujících s policisty | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Jak poznamenal Libor Dvořák, tyto zákony znamenají zpřísnění již existujících norem.

„A možná zpreciznění, to jest, je tam expressis verbis například řečeno, že budou zakázány blokády veřejných a vládních budov, což, jak víme, byl velký problém pro státní správu teď v těch uplynulých týdnech,“ řekl Dvořák.

Poukázal také na záměr zpřísnit zákaz nošení masek při demonstracích, které byly k vidění hlavně při protestech nacionalistické opozice.

„A hlavně budou zvýšen tresty,“ podotkl Dvořák. „Za podněcování k demonstracím, které by – nedej bože – vedly ke ztrátám na lidských životech, může ten trest být vysoký až 15 let odnětí svobody,“ dodal.

Igor Maňour, Petr Vavrouška, Marie Machytková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme