Ukrajinský prezident rozhodl o nasazení armády na východě země, krymský scénář prý nepřipustí

Do bezpečnostní operace ukrajinských sil na východě země se zapojí i armáda. Rozhodl o tom úřadující prezident Olexandr Turčynov. Zvláštní jednotky ukrajinské policie se od rána snaží vytěsnit proruské ozbrojence ze Slavjansku. O život tam přišel nejméně jeden příslušník tajných služeb a pravděpodobně také jeden pro-ruský bojovník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení separatisté před budovou policie ve Slavjansku

Ozbrojení separatisté před budovou policie ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

„Národní bezpečnostní výbor se rozhodl zahájit velkou protiteroristickou akci na východě Ukrajiny, do které se zapojí i armáda. Nedovolíme opakovat scénář z Krymu,“ řekl úřadující ukrajinský prezident Oleksnadr Turčynov.

Spojené státy Rusko podezírají, že povstalce zásobuje zbraněmi a řídí pomocí vojenských instruktorů v neoznačených uniformách. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen poukázal na to, že úplně stejná situace byla při ruském zabírání Krymu.

Prezident Turčynov obvinil Moskvu, že vede proti Ukrajině válku a úmyslně zasévá na východě země nepokoje. Opakování krymského scénáře prý Ukrajina nepřipustí. Současně slíbil amnesii ozbrojencům, kteří se vzdají.

„Podepsal jsem také dekret, který zaručuje beztrestnost všem, kteří do pondělního rána složí zbraně a opustí administrativní budovy,“ dodal Turčynov.

Vojáci v neoznačených uniformách a ruské zbraně, NATO se na Ukrajině bojí krymského scénáře

Číst článek

V samotném Slavjansku je nepřehledná situace. Město je zablokované barikádami a kontrolními stanovišti tamních povstalců a zvenčí jednotkami ukrajinských ozbrojených sil, především vojsk ministerstva vnitra.

Z města se sporadicky ozývá střelba. Není jasné, kdo ovládá strategické objekty, komunikace a mosty.

Ukrajinské síly se snaží vyhnat separatisty ze Slavjansku, přibývají mrtví a zranění

Číst článek

Situace je velmi napjatá i v dalších vzbouřených městech. V Charkově se strhly potyčky mezi proruskými demonstranty a jejich odpůrci, deset lidí utrpělo zranění. V Doněcku se šikují dobrovolníci, kteří by jeli na pomoc separatistům do Slavjansku.

„Právě tady probíhá nábor do takzvané lidové armády Doněcké republiky. Před vchodem do oblastní správy se shromažďují zájemci, většinou s dřevěnými palicemi nebo ocelovými tyčemi,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme