Ukrajinská armáda dobyla další klíčové město poblíž Slavjansku

Ukrajinská armáda pokračuje v zatím úspěšném tažení proti separatistům v Luhanské a Doněcké oblasti, kam se povstalci stáhli. Ukrajinské jednotky obsadily Konstantinovku ležící na cestě ze Slavjansku, asi šedesát kilometrů od Doněcku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci poblíž Slavjansku

Ukrajinští vojáci poblíž Slavjansku | Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda hlásí dobytí dalšího klíčového města ve směru ze Slavjansku na Doněck. Armáda má pod kontrolou Konstantinovku, vzdálenou asi 60 kilometrů od Doněcku. Ten zatím drží proruští separatisté.

Civilisté se obávají bojů uvnitř města. Ukrajinský prezident Petro Porošenko zopakoval slib, že nebude při postupu na Doněck používat letectvo.

Armáda už také údajně plně kontroluje hranici s Ruskem v okolí Luhansku, kudy separatistům proudily dodávky zbraní.

Mezitím se do bývalých povstaleckých bašt Slavjansku, Kramatorsku a dalších míst podle ukrajinských médií vrací normální život. I tato města už v minulých dnech dobyla ukrajinská armáda a ukončila několik měsíců vlády tamních samozvaných proruských separatistů.

Dobytá města opustilo jen minimum tamních většinově rusky mluvících obyvatel. A i ti, kteří ze strachu před vojenskou operací uprchli, se vracejí. Ukrajinská armáda distribuuje v dobytých oblastech potravinovou pomoc. Do včerejška jí bylo 25 tun.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Alexander Tolčinský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme