Turecko se zatím stále staví proti zásahu NATO v Libyi

Hlavní námitky během jednání Severoatlantické rady o možném zapojení NATO do vojenských akcí v Libyi vznášelo Turecko, které nejdříve podporovalo rezoluci OSN a schválení bezletové zóny. Ale podobně jako Liga arabských států se teď ozývá proti bombardování země a proti vojenskému zásahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye

Libye | Zdroj: ČTK

„Tak se tedy vyjadřují vládní představitelé Turecka včetně premiéra Erdogana, který prohlásil, že o osudu Libye musí rozhodnout její obyvatelé a že právě je má svět nechat vytvářet svou budoucnost,“ upřesnila spolupracovnice ČRo Julie Urbišová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo v Turecku Julie Urbišová ve Světě o jedné.

Podle Erdogana jde Turecku především o ochranu civilistů. Zároveň ale Turecko opakovaně vysílá signály směrem k libyjskému lídrovi a už několikrát ve svém projevu premiér Erdogan vyzval Muammára Kadáffího, aby odstoupil a aby naslouchal svému lidu a ukončil krizi v zemi.

Včera se pak například konala v Istanbulu před francouzským velvyslanectvím a také v Ankaře před americkou ambasádou demonstrace. Několik set účastníků provolávalo hesla, aby spojenci opustili Libyi.

Reakce na zásah v Libyi ale nejsou ani v Turecku jednostranné. Třeba lídr turecké opoziční strany vyjádřil podporu vojenského zásahu protilibyjské koalice s tím, že respektuje rozhodnutí Spojených národů a že rezoluce OSN je mezinárodně legitimní a vojenský zásah tedy má svůj význam.

Zatím si ale Turecko i v jednáních v rámci NATO trvá na svém. Už před dvěma týdny premiér Erdogan podrážděně prohlásil, že NATO nemá v Libyi co dělat, podobně se vyjádřil i dnes ráno, kdy řekl, že zásah pod hlavičkou NATO v Libyi by neměl smysl. Turecko tedy zatím blokuje rozhodnutí Severoatlantické aliance o tom, aby převzala velení nad vojenskou operací v Libyi.

Podle tureckých diplomatických zdrojů, které cituje turecký tisk, teď má Turecko dvě hlavní priority, podle kterých se rozhoduje - zajištění ochrany civilistů v Libyi a podpora okolních zemí v regionu.

Odpoledne se má turecká vláda sejít i se zástupci armády, aby opět zhodnotilo situaci a probralo případné zapojení Turecka do akce. Noviny spekulují, že by Turecko mohlo vyslat své lodě, které by měly monitorovat okolí Libye a zabránit případným dodávkám zbraní Kadáffího stoupencům.

Julie Urbišová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme