Turecké policii dochází po třech týdnech protestů slzný plyn

Turecké policii dochází slzný plyn. Už pár týdnů se potýká s protivládními demonstracemi a zásoby slzných granátů docházejí. Musela proto vypsat neplánované výběrové řízení na jejich nákup i na nákup vodních děl. Turečtí lékaři ale varují, že používání chemických zbraní proti lidem je nepřípustné a trvale poškozuje zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie rozehnala demonstraci v Istanbulu i slzným plynem. Lidé prchali pryč

Policie rozehnala demonstraci v Istanbulu i slzným plynem. Lidé prchali pryč | Zdroj: Reuters

Tisíce lidí na Taksimském náměstí a proti nim stovky policistů se slzným plynem, tak vypadal poslední zásah proti pokojné demonstraci v centu Istanbulu. Svědci popisují, že policie střílela granáty se slzným plynem přímo do lidí. Ti se chrání většinou jen jednoduchými papírovými rouškami a plaveckými brýlemi.

„Slzný plny je všude, cítíš to? Měla jsem roušku, přišel ke mně policista a přikázal mi, ať ji sundám. Odmítla jsem a přišel další policista a chtěl mi ji strhnout, naštěstí jsem utekla," popisuje svoji zkušenost mladá žena. Lékaři přitom varují - slzný plyn podle nich poškozuje nejen dýchací soustavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Istanbulu natáčel reportér Jaromír Marek

„Není to jen prostředek na rozehnání davu, nevratně také ničí lidské zdraví," říká profesorka Elif Dagliová, která vede Tureckou společnost plicních lékařů. Bilance policejních zákroků je v Turecku alarmující.

„Přes 7 tisíc zraněných, z toho 58 těžce. Šest lidí je v komatu, čtyři zemřeli, to vše jsou oběti především slzného plynu," říká Emit z lékařské asociace.

Plynu použila turecká policie tolik, že už skoro dochází. Sto padesát tisíc patron měla v zásobě na celý rok. Podle deníku Hurriyet ale jen za poslední tři týdny vystřílela 130 tisíc plynových patron. Proto teď vypisuje neplánovaný tendr. Vedle slzného plynu hodlá nakoupit dalších 60 vodních děl.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme