Strmý pád britské libry přeje cestovatelům. Zájezdy do Británie jsou levnější

Z oslabení libry teď můžou těžit čeští cestovatelé. Zájezdy do Velké Británie je totiž vyjdou levněji. Podle cestovních kanceláří lidé ušetří hlavně na ubytování nebo taky na výletech po Anglii. Naopak počet britských turistů, kteří vyjíždějí na dovolenou do České republiky, by se mohl kvůli kurzu měny snížit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn, Big Ben

Londýn, Big Ben | Foto: Filip Jandourek

Devětadvacetiletá Veronika z Prahy si v lednu koupila letenky do Londýna. Se svojí kamarádkou chce navštívit nejen místní památky, míří i za nakupováním. Díky levnější libře teď ušetří třeba za bydlení.

„Ubytování řešíme vlastně teď na poslední chvíli. Můžu říct, že před měsícem, když jsme zhruba pátrali, tak tři noci v centru Londýna vyšly tak na 3500 korun a teď všechno spadlo pod tři tisíce, takže jsme rovnou zamlouvali pokoje,“ uvádí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zájezdech do Velké Británie Češi ušetří. Kvůli pádu libry totiž utratí míň za ubytování nebo třeba za památky

Hned po britském referendu koruna k libře zpevnila. Teď si ji Češi můžou nakoupit v průměru za 32 korun a 60 haléřů. Přitom ještě třeba v lednu byla o čtyři koruny dražší.

Čeští turisté tak ušetří nejen za ubytování, ale třeba i za místní metro nebo autobusy, jak doplňuje mluvčí Student Agency Radka Šťávová.

„Celkově pobyty ve Velké Británii pro české klienty díky propadu libry zlevní. V přepočtu zaplatíme méně za ubytování, místní dopravu, ale také za vstupné do památek nebo za nákupy oblečení. Třeba u ubytování na prodloužený víkend se úspory podle našich zkušeností mohou pohybovat v řádu stovek až tisíců korun,“ vysvětluje Šťávová.

Oblíbené eurovíkendy

Do Londýna se dá letecky dostat už za zhruba tisícikorunu. V současnosti jsou navíc letenky nejlevnější v historii. Tisíce Čechů lákají hlavně takzvané eurovíkendy - tedy prodloužené víkendy - hlavně v britské metropoli a v okolí. Podle Josefa Trejbala ze serveru Letuška.cz se po referendu zájem cestovatelů zvýšil.

„Okamžitě po poklesu libry - tedy od pátku minulého týdne - zaznamenáváme zvýšenou poptávku po víkendových pobytech a studijních prázdninových jazykových pobytech pro děti i dospělé. Ceny klesly cirka o deset procent,“ říká Trejbal.

EU nepovede žádná jednání o odchodu Britů, dokud Londýn nepodá oficiální žádost

Číst článek

Další zlevňování letenek se ale podle prodejců nečeká. Přesto by ale bitrexit mohl mít v budoucnu vliv na nižší ceny prodávaných zájezdů - ty by totiž nepodléhaly dani z přidané hodnoty. Vysvětluje mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková:

„V případě, že by Velká Británie v horizontu dvou let odešla z Evropské unie, tak by se stala takzvanou třetí zemí a zájezdy pořádané do Velké Británie by byly osvobozeny od DPH, tudíž by se pro české turisty zlevnily.“

„Určité překážky by v případě brexitu mohly vzniknout v souvislosti s omezením volného pohybu osob, kdy by i čeští turisté mohli podléhat určité přihlašovací nebo dokonce vízové povinnosti,“ doplňuje.

Odliv britských turistů

Jaká pravidla ale Velká Británie nastaví, zatím jasné není. Vystoupení Velké Británie z Evropské unie spolu s pádem libry ale může ohrozit cestování britských turistů, kteří jezdí trávit dovolenou do České republiky.

„Pro britské turisty je v zahraničí dráž a tudíž lze předpokládat v horizontu několika měsíců odliv turistů ze Spojeného království - minimálně také z důvodu velké nejistoty, která v Anglii v současné době panuje. Hosté z Velké Británie přijíždějí v posledních třech letech do ČR v rostoucí míře,“ dodává Kateřina Petříčková.

Jen loni jich do Česka přijelo přes 440 tisíc. Velká Británie se tak řadí na pátou příčku, co se týká příjezdu zahraničních turistů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme