Soudce rozhodne o vazbě pro šéfa MMF, čeká na testy DNA

Sexuální kauza šéfa Mezinárodního měnového fondu otřásá nejenom světem financí. Francouzský ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn je obviněný z pokusu o znásilnění pokojské v newyorském hotelu. Dnes stane před newyorským soudcem, který má rozhodnout o případné vazbě. Pokud se prokáže jeho vina, hrozí mu 15 až 20 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominiqua Strauss-Kahna odvádějí z policejní stanice v New Yorku

Dominiqua Strauss-Kahna odvádějí z policejní stanice v New Yorku | Foto: AFP

Soudce se v podobných případech snaží rozhodnout o dalším zadržení nebo propuštění podezřelého na kauci do 24 hodin od zadržení. V tomto případě chce ale vyčkat na výsledky testů, které mají být k dispozici dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Dominiqua Strauss-Kahna sleduje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka

Mají potvrdit nebo vyvrátit tvrzení Dominiqua Strauss-Kahna, že na pokojskou v luxusním hotelu na Manhattanu nezaútočil. Zatím čelí třem obviněním, z pokusu o sexuální napadení, protizákonného sexuálního činu a omezování osobní svobody.

Postižená žena ho údajně identifikovala v řadě jiných mužů, které nechali policisté nastoupit. Nejdůležitější ale budou testy DNA. Newyorská policie zatím drží prominenta světového finančního světa v policejní cele předběžného zadržení.

Obtěžoval i novinářky

Ve Francii vyvolalo obvinění Strauss-Kahna šok a výrazně změnilo situaci před prezidentskými volbami, které se uskuteční příští rok. Francouzská media připomínají, že se nejedná o první aféru tohoto politika.

Dominiqu Strauss-Kahnovi je 62 let. Je profesorem ekonomie na pařížském institutu politických věd a členem Francouzské socialistické strany. V roce 1997 až 1999 byl ministrem hospodářství a financí. V čele MMF stojí od roku 2007. Je ženatý a má 4 děti.

Dominique Strauss-Kahn už měl v mezinárodním měnovém fondu potíže s tím, že zneužíval svého postavení a výměnou za jistou vstřícnost protežoval bez ohledu na vnitřní směrnice svou maďarskou kolegyni.

Francouzská média však přinášejí několik dalších příkladů z minulosti, kdy Strauss-Kahn obtěžoval především novinářky, s nimiž dělal rozhovor. Jedna z nich, která prý kdysi byla terčem jeho sexuálního útoku, chce teď dokonce podat žalobu.

Média ve světě poukazují na to, že Strauss-Kahn neměl diplomatickou imunitu. Pokud by se tedy vina prokázala, skončil by ve vězení. Jeho manželka, známá novinářka Anne Sinclairová, ale obvinění nevěří.

Mohla to být past

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd upozornil, že se spekuluje i o tom, že to mohla být na Strauss-Kahna dobře připravená past.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd ve vysílání Ranního Radiožurnálu

„Zájem by na to mohly mít hned tři strany. Samozřejmě Elysejský palác, také někteří socialisté, kteří se chtějí ucházet o prezidentský úřad a také mohlo dojít k nějakému souboji uvnitř MMF,“ popsal některé spekulace Šmíd.

Bez ohledu na to, jak tento případ skončí, je většina expertů ve Francii přesvědčena o tom, že politická kariéra Strauss-Kahna je u konce a předvolební boj začíná mít úplně jiný rozměr.

Největší kandidát socialistů, který by dnes podle průzkumů volby vyhrál, o Elysejský palác s největší pravděpodobností usilovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

Zahraničně politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák připomněl, že je Strauss-Kahn dlouhá léta jedním z nejoblíbenějších francouzských politiků.

„Má vysoký kredit jako univerzitní učitel i jako politik. Říká se, že má vysoce vyvinutý politický instinkt a velmi ceněn je i jako ekonom. Měl pověst vtipného, zábavného, bystrého člověka, který se dobře poslouchá,“ uvedl Slezák.

Igor Maňour, Jan Šmíd, Jan Pokorný, Vít Pohanka, Ivana Šulcová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme