Sledovali jsme ONLINE: Světoví státníci vzdali hold padlým v Normandii

V Normandii se dnes konají oficiální oslavy 70. výročí vylodění spojenců. Hlavní část oficiálního programu se odehrála za účasti desítek světových státníků na pláži Sword, akcí je však mnohem víc. Oslavy jsou příležitostí i pro neformální setkání a schůzky státníků, jedna se uskutečníla mezi Porošenkem a Putinem, nejvyššími představiteli Ukrajiny a Ruska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Hollande mluví během oslav na vyloďovací pláži Sword s válečnými veterány

Francouzský prezident Hollande mluví během oslav na vyloďovací pláži Sword s válečnými veterány | Zdroj: Reuters

Hlavní program se konal v Ouistrehamu, na pláži označované při invazi jménem Sword.

„Bylo jim dvacet let, některým trochu víc, jiným trochu míň, a to je ten nejkrásnější věk v lidském životě. Pro spojenecké vojáky byl věk dvaceti let dobou velkého úkolu, závazku a oběti, byla jim zima a měli strach, vzduch, který je dnes tak čistý, byl 6. června před 70 lety tmavý kouřem prvních bojů,“ zavzpomínal na hrdinství mladých spojeneckých vojáků hostitel ceremoniálu, francouzský prezident François Hollande.

Ten v projevu mluvil o závazku, který boj těchto vojáků znamená pro dnešní politiky, ale připomněl také dlouho tabuizované téma civilních obětí, které si vyžádalo spojeneckého ostřelování pobřeží i letecké bombardování spojené s invazí.

Už dříve, ještě před programem na pláži Sword, Hollande společně s americkým prezidentem Barackem Obamou uctili na hřbitově Colleville-sur-Mer americké oběti invaze.

Colleville-sur-Mer je symbolické místo celého vylodění. Je tam pohřbeno 10 tisíc amerických vojáků. Mnozí byli po vylodění pohřbeni na jiných místech v Normandii, exhumováni a nakonec převezeni právě tam.

Francouzský prezident François Hollande vzdal americkým vojákům poctu se slovy „Nikdy nezapomeneme“.

Prohlásil, že si němečtí velitelé před 70 lety mysleli, že jsou v bezpečí svých opevnění, že je nemůže nic ohrozit, ale nemohli předpokládat, „že v demokraciích ideály rodí velkou statečnost“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru oslav v Normandii přiblížili v přímé reportáži zpravodajové ČRo Jiří Hošek a Jan Šmíd

Prezident Spojených států Barack Obama nazval americký příspěvek ke svobodě „zápisem krví na pláži Omaha“.

„Jakou chcete silnější manifestaci americké oddanosti boji za lidskou svobodu než vlny amerických vojáků usedajících do vyloďovacích člunů, aby osvobodili lidi, které v životě nepotkali. Dneska k tomu přistupujeme, jako by jiné cesty ani nebylo,“ pronesl Obama.

„Je mi ctí být znovu tady a vzdát hold mužům a ženám z generace, která se nezalekla žádného nebezpečí. Tisíce Američanů našly věčný klid na francouzských hřbitovech. Děkujeme – vám Francouzům – za štědrost, se kterou nás přijímáte. Navždy vám za to budeme vděční,“ řekl šéf Bílého domu.

Putin se setkal s Porošenkem

Ve stejné době, kdy se sešli Obama a Hollande, jednal ruský prezident Vladimir Putin s německou kancléřkou Angelou Merkelovou kvůli situaci na Ukrajině a toto diplomatické manévrování pokračovalo na zámku Bénouville kousek od Caen, kde zasedli ke společnému stolu hlavy 19 zemí včetně Miloše Zemana.

Barack Obama a Vladimir Putin měli podle dostupných informací sedět na opačné straně stolu, podle Bílého domu však spolu oba státníci dnes neformálně mluvili. Putin se také podle očekávání sešel s novým ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Prezident Zeman před odletem na oslavy do Normandie děkoval veteránům

Číst článek

Akcí k 70. výročí invaze je takové množství, že některé musely začít už v 6 hodin ráno. Řada milovníků historie chtěla zaujmout strategická místa ať už na vyloďovacích plážích, nebo dále ve vnitrozemí.

K vidění byly takzvané pochody života, četla se jména obětí, lidé se setkávali s veterány a po celé Normandii byla přístupná ležení s exempláři vojenské techniky.

Americká vlajka zapíchnutá do písku pláže Omaha jako připomínka padlých vojáků | Foto: ČTK/AP

François Hollande dopoledne v Caen odhalil pamětní desku věnovanou 20 tisícům civilních obětí vylodění v Normandii a britská královna Alžběta II. zase položila v Bayeux věnec k památníku britských vojáků. Byl tam i její syn, princ Charles, premiér Spojeného království David Cameron a jeho francouzský protějšek Manuel Valls.

Akce spojené s výročím invaze budou pokračovat až do večera. To je v Sainte-Marie-du-Mont na programu setkání herců kultovního seriálu producentů Stevena Spielberga a Toma Hankse Bratrstvo neohrožených se skutečnými příslušníky takzvané Easy Company, o níž byl tento seriál s válečnou tematikou natočen.

Na oslavy výročí Dne D v Normandii dorazili i Češi v historických autech

Číst článek

Spojenecká vojska se vylodila na plážích v Normandii nad ránem 6. června 1944. Ze zhruba 35 tisíc vojáků, kteří se akce zúčastnili, jich do večera tři tisíce padlo. Šlo o jeden z nejdůležitějších momentů druhé světové války. Invaze otevřela hlavní část západní fronty a znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu.

Vylodění v Normandii | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, Jan Šmíd, ČTK, Simona Bartošová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme