Skotsko si své místo v Evropě zabezpečí, myslí si bývalý premiér Salmond

Výsledek britského unijního referenda může mít zcela zásadní dopad na územní celistvost Spojeného království. Snahu zopakovat referendum o nezávislosti už jasně deklarovali skotští nacionalisté. Ti mají pocit, že se výchozí situace oproti prvnímu plebiscitu v září 2014 zásadně změnila, a nechtějí nečinně přihlížet, jak se proti své vůli dostanou mimo brány Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší skotský první ministr Alex Salmond

Někdejší skotský první ministr Alex Salmond | Foto: Jiří Hošek

„Už sledujeme, jaké škody napáchalo rozhodnutí anglických voličů. Ono se není čemu divit, protože prounijní argumentace byla skutečně slaboučká,“ říká bývalý skotský první ministr Alex Salmond, dnes řadový poslanec Skotské národní strany v Dolní sněmovně.

„My jsme ve Skotsku udělali maximum pro to, aby tato země v Evropské unii zůstala. V první řadě musíme hájit skotské zájmy a pohled skotských občanů, kteří velkou většinou hlasů podpořili setrvání v EU. Skotové jsou evropský národ,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

S bývalým skotským prvním ministrem Alexem Salmondem mluvil zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Salmond v rozhovoru pro Český rozhlas zdůraznil, že pro Skotsko nepřichází v úvahu, aby současný vývoj sledovalo se založenýma rukama.

Politik, který si stále v zákulisí uchovává mimořádný vliv, je pyšný na to, že v turbulentních dnech po hlasování je prý skotská první ministryně Nicola Sturgeonová jediným britským politikem, který má jasný plán.

„Myslím, že si Skotsko zabezpečí své místo v Evropě, a je otázkou, jak toho dosáhneme. Musíme bránit zájmy skotských rodin, tamní pracovní místa. Jako pravděpodobný výsledek toho mi vychází skotská nezávislost. To bude záležet na jednáních Nicoly Sturgeonové,“ přibližuje a pokračuje:

„Nenechme se oblafnout – Británie skutečně odejde z Evropské unie. Poslanci zvolení v anglických okrscích budou hájit jasný vzkaz, který vyslali jejich voliči. Taková je už demokracie. Když někteří lidé jako miliardář Richard Branson volají po opakování referenda, tak je musím zklamat.“

Vůle zůstat v Evropě

Alex Salmond věří, že by Skotsko mohlo převzít zanikající britské členství v Evropské unii a vyhnout se tak maratonu vstupních rozhovorů se zbytkem unie.

Skotský politik vnímá, jak se změnila atmosféra uvnitř unijních struktur ve srovnání s obdobím před prvním skotským referendem o nezávislosti v září 2014. Tehdejší předseda Evropské komise Barroso se odmítl se Salmondem setkat, zatímco Juncker teď Nicole Sturgeonové vzkázal, že u něj má dveře otevřené.

„Je velmi složité se dohadovat s národem, který vyjadřuje silnou demokratickou vůli zůstat součástí evropských struktur. Já sám se považuji za Evropana. Jen málo lidí v Evropě by se chystalo mojí maličkosti a pěti a čtvrt milionům Skotů plus dvěma stovkám tisíců unijních občanů žijících ve Skotsku, odepřít demokratickou volbu zůstat v Evropské unii,“ upozorňuje.

„Proto jsme svědky takového nárůstu podpory nezávislosti ve Skotsku a současně solidarity a podpory pro naše požadavky na evropském kontinentu. Navíc si myslím, že touha Skotů v unii zůstat pomáhá tlumit současné obavy, že by brexit mohl uvnitř EU vyvolat dominový efekt,“ dodává.

Salmond je přesvědčen o tom, že vůle skotských občanů a politických stran bude tak silná, že nová britská vláda spolu s Dolní sněmovnou nebudou vypsání případného druhého referenda o skotské nezávislosti blokovat.

„Pokud se potvrdí, že jediná cesta k udržení Skotska v unijních strukturách vede přes nezávislost, tak bychom z logiky věci museli druhé referendum uspořádat během dvou, dvou a půl let. Proč? Protože musíme zohlednit délku jednání o britském odchodu z unie, až se aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy. To se stane asi za tři měsíce od této chvíle, možná o něco později. Takový je časový odhad. Prozatímní mandát skotské první ministryně ale zatím zní – co nejlépe ochránit postavení Skotska v Evropské unii,“ uzavírá Alex Salmond.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme