Rusko na Krymu do pátku nepodnikne žádné akce, dohodlo se na tom s Ukrajinou

Ministři obrany Ukrajiny a Ruska se dohodli, že obě země uzavřou na Krymu příměří do 21. března. Během této doby ruské síly na poloostrově nepodniknou žádné akce proti ukrajinským vojenským zařízením. S odvoláním na ukrajinského ministra o tom informovala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci v Sevastopolu

Ruští vojáci v Sevastopolu | Foto: Andrew Lubimov | Zdroj: ČTK

„S (ruskou) černomořskou flotilou a s ruským ministerstvem obrany bylo dosaženo dohody o příměří na Krymu do 21. března,“ citovala agentura ukrajinského ministra obrany Ihora Teňucha.

Během této doby by podle Teňucha Rusko nemělo podnikat žádné akce proti ukrajinským vojenským zařízením na Krymu. „Naše vojenské lokality proto pokračují v doplňování zásob,“ dodal ministr.

Někteří novináři přišli o techniku, jinak probíhá referendum na Krymu klidně

Číst článek

Přestože poloostrov kontroluje ruská armáda a neoznačení ruští ozbrojenci, Ukrajina tam stále má své vojenské základny a vojáky.

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák označil dnešní dohodu za jisté „oddechnutí“. „Každopádně bude pár dní času na další diplomatickou iniciativu,“ poznamenal.

Všiml si také, že příměří potrvá do dne plánovaného podpisu asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií.

Na Ukrajině vzniká Národní garda, chce bránit Krym i se zbraní v ruce

Číst článek

Vyjádření přichází v den, kdy obyvatelé Krymu hlasují v referendu o nezávislosti na Ukrajině a připojení k Rusku. Očekává se, že většina se vysloví pro odtržení – kvůli tomu, že na Krymu žije převážně ruskojazyčné obyvatelstvo i kvůli tomu, že odpůrci odtržení hlasování bojkotují. Konečné výsledky měly být známy v pondělí ráno.

Ukrajina, stejně jako Evropská unie či Spojené státy, hlasování ani jeho výsledek předem neuznává. Rusko naopak.

Žena při referendu v Simferopolu | Foto: Reuters

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme