Proti okupaci Krymu demonstrují lidé v Rusku i v České republice

Proti ruské intervenci na Krymu dnes demonstrovali lidé v Rusku i v České republice. Třeba v centru Moskvy se podle ruských médií sešly desítky tisíc stoupenců ruské opozice. V Praze se poklidného pochodu zúčastnila asi stovka lidí. Shromáždění hlásí i další města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko, Moskva. Protest proti ruské intervenci na Krymu

Rusko, Moskva. Protest proti ruské intervenci na Krymu | Zdroj: Reuters

„Za vaši a naši svobodu,“ hlásal jeden z nápisů na široké pásce, kterou drželi účastníci Pochodu míru v Moskvě.

Těch podle agentury AFP přišlo na Puškinovo náměstí na 50 tisíc, i když třeba podle ruské policie bylo na začátku této akce na místě jen kolem 3000 lidí.

Vedle ruských a ukrajinských vlajek třímali účastníci demonstrace také cedule s výzvami „Nedotýkejte se Ukrajiny“, „Ne válce“ anebo i „Odpusť nám, Ukrajino“. Stuha rozvinutá přes ulici pak bojovala „Za Rusko a Ukrajinu bez Putina“. Mezi účastníky byly i dvě členky punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová.

Podle serveru Gazeta.ru se podobné akce konaly i v dalších ruských městech, včetně Petrohradu, Jekatěrinburgu či Samary. Tam na rozdíl od Moskvy nebyla opoziční shromáždění povolena.

Při střetech v Charkově zemřeli dva lidé, podle Kyjeva podněcuje demonstranty Kreml

Číst článek

Demonstrovali však i stoupenci Putinovy politiky. Ve stejné době dávalo podle policejního odhadu na Rudém náměstí najevo svou podporu prezidentovi Vladimiru Putinovi kolem 15 tisíc lidí. Řada z nich na sobě měla červené bundy s nákresem mapy bývalého Sovětského svazu a nápisem SSSR 2.0 na zádech jako výzvy k vytvoření nového svazu.

Protestovat proti ruskému postupu na Krymu se dnes sešli či scházejí i lidé na několika místech v České republice.

V Praze prošel pochod asi stovky lidí z Křižovnického náměstí přes Karlův most na Hradčanské náměstí, kde se konaly proslovy u sochy T. G. Masaryka. Protestující nesli vlajky Ukrajiny i České republiky

Podobné akce jsou na dnešní odpoledne naplánovány také do Brna, Karlových Varů či Olomouce.

Praha. Mírový protest Čechů a Ukrajinců proti ruské intervenci na Krymu | Foto: ČTK

ČTK, Jaroslav Gavenda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme