Proruští vzbouřenci na východě Ukrajiny se připravují na možný zásah armády

Ukrajinská armáda je v pohotovosti. Kyjev zahájil na východě země protiteroristickou operaci. Oznámil to úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Zatím nejsou ale žádné informace o tom, že by na východ země mířila vojska. V některých městech už ale proruští vzbouřenci staví barikády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení separatisté ve Slavjansku

Ozbrojení separatisté ve Slavjansku | Zdroj: Reuters

Oleksandr Turčynov armádně-policejní akci popsal jako systematickou, vyváženou a odpovědnou. Jejím cílem je potlačit proruské aktivisty, kteří podněcují nepokoje na východě Ukrajiny a ochránit tamní obyvatele.

„V Doněcké oblasti jsou stovky tisíc lidí obelhaných ruskou propagandou a další stovky tisíc občanů Ukrajiny, kteří se ničím neprovinili,“ říká Turčynov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny sleduje zpravodaj ČRo Martin Dorazín, který je ve městě Slavjansk na severu Doněcké oblasti.

Akce podle něj začala na severu Doněcké oblasti. V ukrajinských médiích se ale zatím neobjevily žádné zprávy o větších pohybech ukrajinské armády nebo policejních akcích. Ze Slavjansku ležícího na severu Doněcké oblasti to potvrzuje i zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

„Vůbec nic se tady zatím neděje. Nic nepřipomíná začátek nějakého většího válečného tažení. Náměstí před budovou výkonného výboru a městské rady je až víkendově ospalé. Nikdo tady ani v okolí neviděl žádná ukrajinská vojska,“ popisuje atmosféru.

Situace se ale podle něj může změnit v průběhu několika příštích hodin. „V budově městské rady probíhají přípravy na možný zásah ukrajinských ozbrojených sil. Lidé v uniformách, kuklách a maskách se snaží zabarikádovat vchodově dveře pytli s pískem. Žádné informace ale prý velitel v této chvíli neposkytuje,“ informuje Dorazín.

Proruští separatisté zabrali vládní budovy ve více než deseti městech. Podle Kyjeva za jejich aktivitami stojí Moskva, která podněcuje k chaosu na východě země.

‘Nebude to žádný frontální útok‘

„Myslím, že v těch 11 městech, kde jsou administrativní objekty obsazené, ti lidé, kteří v nich jsou, ať jsou to ukrajinského původu, nebo to jsou ruští diverzanti, nemají v úmyslu zatím je opouštět. To znamená, že jinak než silou to nepůjde,“ říká komentátor ČRo Libor Dvořák.

„Údajně, když to dnes ráno začínalo, mělo směrem na východní Ukrajinu vyrazit asi 20 obrněných transportérů a dva tanky. Kde jsou a kde operují, zatím není jasné,“ upřesňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj na Ukrajině okomentoval zahraničně-politický komentátor ČRo Libor Dvořák.

Podle komentátora by bylo lepší, kdyby na východě Ukrajiny zasahovala speciální komanda, která by pronikla do obsazených objektů a separatisty pacifikovala. „Neumím si představit, že by vojáci začali po objektech střílet z tanků,“ poznamenává komentátor.

„Každopádně je vidět, že to nebude žádný frontální útok na východní Ukrajinu, protože by tak ukrajinské úřady mohly zavdat Rusům důvod, aby zakročili přesně v tom duchu, jak vyhrožují,“ dodává Dvořák.

Separatisté ve městech Doněcké oblasti obsazují klíčové úřady | Foto: ČTK

Martin Dorazín, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme