Program svatby Kate a Williama je plánovaný minutu po minutě

Velký den pro britskou královskou rodinu. Princ William se žení. Jeho manželkou bude dcera z podnikatelské rodiny, Kate Middletonová. Do Londýna zamířilo na 600 tisíc zvědavců, ale i 1900 pozvaných hostů. A to vše za přítomnosti novinářů z celého světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

William Kate Británie svatba

William Kate Británie svatba | Zdroj: ČTK

Časový harmonogram je opravdu napjatý. Plánovaný doslova minutu po minutě. Od ranních hodin se už se do Westminsterského opatství sjíždějí první pozvaní hosté. Po jedenácté by z Clarence House, tedy domu prince Charlese, měli do dějiště svatebního obřadu vyrazit ženich a jeho bratr princ Harry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svatbu sleduje ve studiu také Lubica Bergmanová.

Britská panovnice a vévoda z Edinburghu z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství dorazí ve tři čtvrtě na dvanáct. A tou dobou už bude na cestě také nevěsta Kate Middletonová. Přesně ve dvanáct totiž začne svatební obřad. Potrvá něco málo přes hodinu. A po něm novomanželé nastoupí do kočáru a spolu s dalšími vyjedou k Buckinghamskému paláci. Cestou je budou zdravit desítky tisíc lidí.

Druhým velkým lákadlem je například polibek na balkoně Buckinghamského paláce. Romantici se ho dočkají před půl třetí. Poté nad městem přeletí historické a současné letouny královského vojenského letectva.

Tím ale oslavy samozřejmě nekončí, Britové i turisté zřejmě zamíří do hospod a barů, veselit se budou i na ulicích a tři stovky pozvaných hostů se zúčastní večerního plesu, který organizuje Williamův otec, princ Charles.

Co se týče jídla a svatebních šatů, královská rodina vše bedlivě tají. I vzhledem k tomu, že ženich nesmí vidět nevěstu ani šaty před svatbou, nosí to smůlu, proto ani v tomto případě není moc informací. Média vyšťourala, že svatební šaty jsou troje. Pro jistotu, kdyby některé nebo ty hlavní nesedly.

Ty, které bychom měli vidět už ve 12 hodin, kdy Kate vystoupí před Westminsterským opatstvím z auta, si údajně navrhovala sama, inspirovala se prý gotikou a podobné by měly být šatům, ve kterých se vdávala Williamova matka, princezna Diana. A o jídle se ví jen to, že bude britské. Objednané jsou dva dorty. Ten hlavní bude ovocný, zdobený květinami. Druhý čokoládový se speciálními sušenkami, který si přál ženich.

Na královskou svatbu se také dalo vsadit. Sázkové kanceláře rozhodně nezahálely. A tak jsou vypsané kurzy na to, jaký klobouk bude mít dnes na sobě královna. S kurzem 8:1 lidé tipují, zda princ Philip usne během obřadu.

100:1 na to, že dá Kate Williamovi košem a přílišnou důvěru nemá ani hlavní družba a Williamův svědek, jeho bratr Harry. Na pěkných pár peněz by si přišel například ten, kdo by vsadil, že Harry řekne během své řeči sprosté slovo, zapomene prstýnky nebo že se dřív opije.

Lubica Bergmanová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme