Premiér Černé Hory Djukanović oznámil demisi

Černohorský premiér Milo Djukanović oznámil svou rezignaci. Stalo se tak jen několik dní poté, co Černá Hora získala statut kandidátské země Evropské unie. Několikanásobný premiér a bývalý prezident Djukánović je podezřelý z finančních machinací, pašování cigaret a dalšího zboží v době, kdy byla Černá Hora a Srbsko pod mezinárodním embargem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černohorský premiér Milo Djukanović

Černohorský premiér Milo Djukanović | Zdroj: ČTK

Při zdůvodňování své demise Milo Djukanović řekl, že jde o logický krok, na který se připravoval delší dobu, a že tak chce uvolnit místo politické změně, nové politické generaci. Na jeho místo přijde pravděpodobně mnohem mladší politik.

Djukanović demisi odůvodnil také tím, že vlastně skončil jeden cyklus, Černá Hora je velmi úspěšným státem z jeho pohledu. Nedávno získala od Evropské unie kandidátský statut, je členem přípravného projektu pro členství v NATO, ekonomická situace je poměrně dobrá. Země zaznamenává malý, ale přesto hospodářský růst, inflace zůstává na úrovni necelého půl procenta a nezaměstnanost dramaticky nestoupá.

Spekulace o tlaku mezinárodního společenství

Bylo nicméně vidět, že Djukanović je trochu nervózní, protože si během svého expozé několikrát musel utírat zpocené čelo kapesníkem, takže asi ani pro něj to není příliš příjemná situace.

Přece jenom se hodně spekuluje o tom, že za jeho odchodem stojí mezinárodní společenství a tlak na to, aby tento politik, který asi nemá příliš čisté účty, zůstával v čele Černé Hory v době, kdy půjde směrem k Evropské unii.

Politik, který se umí zachránit

Odchod z premiérské funkce ale neznamená, že černohorský předseda vlády odchází z politiky zcela. Milo Djukanović totiž nechce skončit jako bývalý chorvatský premiér Ivo Sanader, který je ve vazební věznici a čelí podezření z obrovských podvodů a krádeží.

Djukanović si ponechá funkci v čele své Demokratické strany, jejímž lídrem je už 20 let. Sanader se z politiky úplně stáhl, což asi neměl dělat, protože proti němu bylo okamžitě zahájeno vyšetřování, a tomu se Milo Djukanović chce vyhnout.

Tento politik si ostatně už v minulosti svůj krk několikrát zachránil tím, že se odvrátil od Slobodana Miloševiče, když to nebylo pro něj a Černou Horu příliš výhodné. Takže je to politik, který se umí zachránit.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme