Podle premiérky Sturgeonové by se skotský parlament mohl pokusit zablokovat brexit

Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonové by se skotský parlament mohl pokusit zablokovat vystoupení Británie z Evropské unie. Informovalo o tom BBC. V referendu pro brexit hlasovalo pouze 38 procent Skotů. Výsledek způsobil spory i v britské vládní Konzervativní straně a opoziční Labour Party.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britové hlasují v referendu, které rozhodne o setrvání země v Evropské unii – skotská první ministryně Nicola Sturgeonová

Britové hlasují v referendu, které rozhodne o setrvání země v Evropské unii – skotská první ministryně Nicola Sturgeonová | Zdroj: Reuters

Sturgeonová už dříve oznámila, že Skotsko příští týden zahájí s Bruselem rozhovory o setrvání v EU. Poslance skotského parlamentu chce navíc požádat, aby odmítli dát k brexitu svolení.

Počítá s tím, že by regionální parlamenty ve Walesu, Severním Irsku a Skotsku musely část zákonodárných kroků na cestě Británie z Evropské unie schválit.

„Samozřejmě bych požádala skotský parlament, aby něco takového odmítl, pokud by to posuzoval optikou toho, co je správné pro Skotsko. Tahle varianta bude na stole. Není to tak, že by mi nezáleželo na Anglii a zbytku Británie. Právě proto jsem teď tak naštvaná. Umím si představit ten vztek ve zbytku země, ale je tu taky vztek Skotů, když jsme vystaveni perspektivě odchodu z EU proti naší vůli,“ řekla ve vysílání BBC první skotská ministryně.

Úspěch je prý nepravděpodobný

Ministr pro záležitosti Skotska David Mundell nicméně řekl, že osobně si nemyslí, že by brexit skutečně dokázali zablokovat. Za nepravděpodobné to považuje i Brian Taylor, odborník BBC na skotskou politiku. Politicky možné by to ale podle něj bylo.

„Předpokládám, že vláda Spojeného království na to bude mít velice odlišný názor. Budeme muset počkat, jak skončí diskuze,“ připustila Sturgeonová.

Skotská premiérka Sturgeonová chce jednat s EU o ochraně zájmů své země

Číst článek

Ve čtvrtečním referendu se pro odchod vyslovilo celkem 51,9 procent Britů. Ve Skotsku bylo ale naopak 62 procent lidí proti brexitu.

Nicola Sturgeonová proto oznámila, že bude usilovat o vypsání dalšího referenda o nezávislosti. Británie, od které se v roce 2014 většina voličů rozhodla neodtrhnout, už totiž po hlasování o brexitu podle ní neexistuje.

Petici za vypsání druhého referenda o brexitu už mezitím podepsalo přes tři miliony Britů.

Skotská národní strana, kterou Sturgeonová vede, v tamním parlamentu drží 63 ze 129 míst. Setrvání v EU si ale přály i další strany.

Vnitrostranické neshody v parlamentu

Výsledek referenda a následná rezignace premiéra Davida Camerona způsobily spory v britské vládní Konzervativní straně. Podle tábora euroskeptiků by novým ministerským předsedou měl logicky být někdo, kdo brexit podporoval, což by nejspíš byl Boris Johnson nebo Michael Gove.

Poslanci věrní Davidu Cameronovi ale chtějí udělat cokoli, aby Johnsonovi cestu do čela strany, potažmo vlády zatarasili.

Hlavní postavy euroskeptické kampaně Vote Leave navíc nespěchají s aktivací článku 50. Lisabonské smlouvy o zániku britského členství v EU. Kvůli tomu zuří předseda strany UKIP Nigel Farage.

Spory musí řešit i opoziční Labour Party. Její předseda Jeremy Corbyn čelí výzvám k rezignaci a ztrácí podporu vedení strany. Vyčítají mu, že pasivitou při předvolební kampani napomohl výsledku referenda.

Jiří Hošek, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme