Operace proti bin Ládinovi byla podle šéfa NATO oprávněná

Akce, při níž americké komando zabilo v Pákistánu Usámu bin Ládina, byla oprávněná. Řekl to dnes generální tajemník aliance NATO Anders Fogh Rasmussen. Podle něj měl zakladatel Al-Káidy na svědomí tisíce nevinných obětí a jeho smrt by měla podkopat jednu z nejnebezpečnějších teroristických sítí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci.

Anders Fogh Rasmussen na tiskové konferenci. | Foto: Tomáš Adamec

Podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila zdůraznil Rasmussen legitimitu zásahu proti bin Ládinovi hlavně proto, že k němu došlo na pákistánském území. Pákistán je klíčovým spojencem NATO a USA v boji proti terorismu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoje Severoatlantické aliance k zásahu proti bin Ládinovi vysvětloval v Ozvěnách dne český velvyslanec při NATO Martin Povejšil

„Smrt Usámy bin Ládina má samozřejmě i své politické důsledky a je zájmem Severoatlantické aliance udržet partnerství s Pákistánem i do budoucna, protože Pákistán je klíčovou zemí pro úspěch alianční afghánské mise,“ zdůraznil Povejšil.

Spojené státy v úterý připustily, že o operaci proti bin Ládinovi nedaleko pákistánské metropole Islámábád neinformovaly Pákistánce z obavy, že by mohli šéfovi Al-Káidy připravovaný zásah komanda prozradit.

Podle Povejšila o zásahu amerického komanda dopředu nevěděl ani nikdo z centrály NATO. „Šlo o úder, která americké ozbrojené síly provedly ve své národní diskreci, čili nepodléhaly v tomto smyslu žádnému velení Severoatlantické aliance a o výsledku mise jenom Alianci informovaly,“ dodal český vyslanec.

Co se týče mise NATO v Afghánistánu, Rasmussen dnes potvrdil, že smrt vůdce Al-Káidy nijak nezmění její podobu. Mezinárodní síly pod vedením aliance bojují v Afghánistánu proti islámským extremistům z radikálního hnutí Taliban a Al-Káidy, kteří mají své úkryty a zázemí i v sousedním Pákistánu.

„Na strategii a operačním plánu Severoatlantické aliance to nepovede k žádným zásadním změnám. Změny mohou být vynuceny operačními požadavky v tom kterém okamžiku, ale to je v tuto chvíli velmi obtížné dohlédnout,“ uvedl k tomu Povějšil.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme