Neznámí ozbrojenci přechodně obsadili letiště v Simferopolu, ráno se stáhli

Letiště v hlavním městě Krymu Simferopolu brzy ráno krátce obsadilo komando. Podle ruských médií tak chtělo zabránit údajnému výsadku ukrajinských vojáků. Ti ale na místě nebyli, ozbrojenci se proto stáhli zpět a hlídají letiště zpovzdálí. Podobné informace ráno přišly i ze Sevastopolu, tamní letiště údajně hlídají ruští vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské vlajky před autonomním parlamentem v Simferopolu

Ruské vlajky před autonomním parlamentem v Simferopolu | Zdroj: Reuters

Podle agentury Interfax měla skupina v Simferopolu stejné neoznačené uniformy i výzbroj jako komando, které včera opanovalo krymský parlament a vyvěsilo nad ním ruské vlajky. V parlamentu autonomní republiky se pak konalo mimořádné zasedání.

Parlament Krymské autonomní republiky odvolal vládu a rozhodl o vypsání referenda současně s předčasnými volbami, ve kterém by lidé mohli rozhodovat o budoucnosti poloostrova.

Zdaleka ne všichni poslanci ale dorazili na mimořádné zasedání do budovy, kterou stále okupuje několik desítek proruských ozbrojenců.

Předák tatarské menšiny na Krymu například řekl, že pod dohledem zbraní se nedá očekávat demokratická diskuse. A odsoudil ty, kteří do práce dorazili, že podnikají kroky, které mají vést ke konečnému odtržení Krymu od Ukrajiny. Prý je platí Moskva a slibuje jim potají podporu.

Kyjev zvažované referendum už odsoudil jako nezákonné.

Novou ukrajinskou vládu přijeli jako první podpořit ministři zahraničí zemí V4

Číst článek

V ruském Rostově na Donu by dnes měl veřejně vystoupit sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Ten včera vystoupil poprvé od chvíle, kdy ho minulý týden z úřadu sesadil opozicí ovládaný parlament.

Jako legitimního prezidenta ho už neuznávají Spojené státy ani Česká republika. Na jeho stranu se naproti tomu přidal premiér autonomního ruskojazyčného Krymu, kde v posledních dnech sílí odpor proti nové vládě.

Ondřej Bouda, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme