Němečtí politici chtějí po útoku v Mnichově zpřísnit zákony o zbraních

Politici v Německu volají po ještě přísnějších pravidlech pro držení zbraní. Téma v zemi znovu otevřela páteční střelba v Mnichově. Osmnáctiletý útočník tam zabil devět lidí a pak spáchal sebevraždu. Německé úřady ale nevědí, jak vlastně teenager bez zbrojního průkazu pistoli sehnal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Mladík trpěl psychickými problémy a byl v péči lékařů, takže by podle současných zákonů neměl mít ke zbraním přístup. Střelec zřejmě nebyl napojený na žádnou teroristickou organizaci, i tak ale úřady zůstávají obezřetné.

Policie okolnosti střelby stále vyšetřuje. „Vzhledem k tomu co se stalo v Nice a dalším útokům ve Francii, jsme se samozřejmě báli, že by střelba v Mnichově mohla taky být teroristickým činem. Později se ale ukázalo, že to naštěstí nebyla pravda,“ řekl spolkový vicekancléř Sigmar Gabriel.

„Všechny bezpečnostní složky v Německu jsou v pohotovosti. Všude v Evropě panují obavy, nemáme ale informace o dalších útocích,“ dodal Gabriel.

Střelba v Mnichově se stala v den pátého výročí útoků Anderse Breivika v Norsku. A podle vyšetřovatelů je možné, že se mnichovský střelec Breivikem inspiroval. I on si například podle všeho vybíral za cíl hlavně mladé lidi.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme