Německé osobnosti vyzvaly Írán k propuštění držených novinářů

Pusťte zadržené reportéry! S touto výzvou na titulní straně dnes přišel deník Bild am Sonntag. Dva jeho novináře zatkli v říjnu v severoiráckém Tabrízu při natáčení reportáže o Sakíne Aštíaníové. Případ Íránky odsouzené k smrti za vraždu manžela vzbudil celosvětovou pozornost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sakíne Mohammadí-Áštijáníová

Sakíne Mohammadí-Áštijáníová | Foto: AFP

Oba reportéři se musí co nejrychleji vrátit do Německa, napsal ministr zahraničí Westerwelle. Ministr obrany Guttenberg varoval Írán před důsledky takového chování.

Íránci umožnili rodinám zadržených novinářů krátkou návštěvu během vánočních svátků. Oba ale zůstávají i nadále ve vězení.

V Německu mezitím více než sto osobností od politiků přes sportovní hvězdy jako je Franz Beckenbauer nebo Michael Schumacher po umělce, ale i šéfy Německých drah nebo Deutsche Telecom podepsaly petici za propuštění obou mužů.

Šéfredaktor Bildu se také pozastavuje nad tím, že ženu obviněnou z vraždy Íránci pustili nyní z vězení. Aštíaníová poté prohlásila, že hodlá německé novináře žalovat.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme