Němci si čím dál častěji stěžují, že k nim narkomani a dealeři přivážejí drogy z českého pohraničí

Německá policie loni chytila stovky dealerů, kteří pašovali drogy z asijských tržnic u českoněmeckých hranic. Odhalí přitom jen každého desátého pašeráka. Problém je tak velký, že se jím zřejmě bude zabývat i česká vláda. Resort vnitra chce totiž výrazně omezit množství drog, které je v Česku možné beztrestně držet.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin

Vietnamská tržnice na Moldavě - nalezený pervitin | Foto: Policie ČR

Thomas Bauer už pět let šéfuje kriminálce v bavorském Weidenu. Jednou z hlavních příčin problému s pašováním drog přes hranice je podle něho český zákon z roku 2009, který umožňuje beztrestně držet menší množství drog.

„Spousta lidí v Německu nabyla dojmu, že je dovolené mít v Česku pervitin. Druhým vysvětlením je fakt, že Vietnamci na tržištích podél hranic nabízejí drogu velmi výhodně,“ říká Bauer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportéři Petr Sehnoutka a Pavel Polák vyrazili se skrytou kamerou do tržnice ve Svaté Kateřině u Rozvadova zjišťovat, jak snadno se dají koupit drogy

Jeho názor potvrzuje i náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška: „Dochází k tomu, že převáží drogy do zahraničí, množství má právě do dvou gramů, a tudíž se nejedná o trestný čin, pokud policie neprokáže, že drogy vezl za účelem distribuce.“

Problém se týká hlavně pervitinu. Resort tak navrhne, aby se legální množství této drogy, respektive metanfetaminu snížilo z dnešních dvou gramů na půl gramu. Rozhodovat o tom budou ministři na vládě.

Martině z Bavorska zničila život droga, která je v Česku snadno dostupná

Číst článek

Jen změna vládního nařízení ale problém nevyřeší. Podle náměstka Hrušky je to především o každodenní práci policie.

„Problém je v tom, že ti, kteří vaří a prodávají pervitin, jsou natolik flexibilní, že se velmi rychle přizpůsobí policii. Jsou tam někdy dokonce takové kuriozní případy, že se drogy vaří pod mostem. Dokonce byly případy, že se drogy vařily i v rákosí, v porostu, takže odhalení takového člověka a zadržení je někdy velmi kuriózní, ale skutkově velmi složité,“ je přesvědčen Hruška.

Droga na stánku neleží

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s drogami v českoněmeckém pohraničí natáčel redaktor Petr Sehnoutka

Podle Thomase Bauera není důmyslná jen výroba drogy, ale i celý systém jejího prodeje:

„Prodej pervitinu je sofistikovaný - droga neleží na stánku. Zájemce si ji objedná, někdo jiný pro ni dojde do skrýše, která je třeba v lese, i sto metrů daleko od stánku.“

Podle policistů vaří Vietnamci pervitin v Česku asi na čtyřech stovkách míst. Není to ale jen ryze český problém. Drogy do Německa pašují většinou Němci. Nejde o velké organizované skupiny, ale často o lidi, kteří si pašováním chtějí přivydělat jen nárazově. Byznys je to obrovský, říká Thomas Bauer.

„Gram stojí 20, někde i 30 eur. Ceny v Bavorsku jsou různé. Třeba v Mnichově nebo Regensburgu se dá gram prodat až za 80 eur,“ dodává.

Bavorští policisté se učí česky. I kvůli pašerákům drog

Číst článek

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme