NATO zatím nechce přímo zasahovat v Libyi

O Libyi se dnes má v Bruselu mluvit na mimořádném summitu Evropské unie, ale už včera se jí věnovali ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance. Ministr obrany ČR Alexandr Vondra v pořadu Svět o deváté Rádia Česko tlumočil závěry prvního dne schůzky NATO. Nikdo z 28-členné Aliance nepodporuje přímý zásah pozemních sil v Libyi. A zřízení bezletové zóny podle NATO vyžaduje krom jiného mandát Rady bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Vondra, ministr obrany

Alexandr Vondra, ministr obrany | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Nechci používat kategorická slova – zcela vyloučen,“ mluvil Vondra o přímém vojenském zásahu. „Umím si představit humanitární katastrofu neobyčejných rozměrů, která by svět pak donutila nějakým způsobem jednat,“ připustil ale. „Nemyslím si, že v této situaci jsme dnes a nepředpokládám, že bychom se tam dostali v nejbližší době,“ dodal. Útok podle Vondry dnes nikdo neprosazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alexand Vondra ve Světě o deváté Rádia Česko

Jinou možnou reakcí NATO na dění v Libyi by byla snaha o prosazení bezletové zóny nad severoafrickou zemí. „NATO disponuje potřebnými plány, dokonce má několik variant, pokud by padlo rozhodnutí o bezletové zóně, zda by to měla být bezletová zóna jen na pobřeží, nebo nad územím celého státu,“ popsal Vondra. Platí podle něj to, že od plánování k rozhodnutí je dlouhá cesta a takové rozhodnutí by vyžadovalo nový mandát Rady Bezpečnosti OSN.

Dnes mají ovšem představitelé Aliance jednat hlavně o situaci v Afghánistánu. Paralelně s tím se však v Bruselu koná schůzka na nejvyšší úrovni EU, které se účastní i prezident ČR Václav Klaus. Libye by podle Vondry mohla být jedním z témat, nad kterým špičky Unie zasednou.

Martin Křížek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme