NATO schválilo plán pro vynucení zbrojního embarga v Libyi

Severoatlantická aliance by se už dnes mohla rozhodnout pro zapojení do akcí v Libyi, ovšem pouze formou dohledu nad dodržováním zbrojního embarga. V noci se totiž Rada velvyslanců členských zemí dohodla na operačním plánu této akce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severoatlantická rada schválila operační plán pro akci zajišťující dodržování zbrojního embarga. Tedy akcí k jeho vynucení, pokud by se ho někdo pokusil porušit. Znamená to vyslání lodí a letadel pro kontrolu pobřežních vod a vzdušného prostoru kolem Libye.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co by mohlo NATO v Libyi podnikat, přibližuje zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák.

Zatím ale nepanuje všeobecný souhlas členských zemí s operačním plánem k zajištění bezletové zóny. Výhrady k němu má Turecko.

Odpoledne se znovu sejde Severoatlantická rada a mohla by už přijmout rozhodnutí o zahájení akce. Verdikt o účasti Aliance na zajištění bezletové zóny ale český velvyslanec při NATO Martin Povejšil zatím neočekává.

„Pokud dospějeme k nějakému rozhodnutí, tak se to bude týkat zbrojního embarga, a otázka implementace bezletové zóny na základě jednání, která jsem absolvoval, je zřejmě ještě na delší čas,“ řekl Radiožurnálu.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme