Na Ukrajině vzniká Národní garda, chce bránit Krym i se zbraní v ruce

Krym dnes čeká referendum o připojení poloostrova k ruské federaci. Nikdo kromě Ruska plebiscit neuznává. Po celé Ukrajině se formují jednotky nové Národní gardy a její příslušníci jsou odhodláni bránit Krym i se zbraní v ruce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Ukrajině vzniká národní garda

Na Ukrajině vzniká národní garda | Zdroj: ČTK

„Staň se i ty členem Národní gardy“ vyzývá sugestivní plakát, na kterém je vyobrazen muž v uniofomě a s páskou v barvách ukrajinské vlajky na levé paži.

Základem Národní gardy se mají stát obránci Majdanu, kteří od prosince vzdorovali represím svrženého prezidenta Janukoviče. Nyní se shromažďují před náborovými středisky. Jejich výzbrojí jsou ale jen baseballové pálky a tyče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vznik národní gardy na Ukrajině sleduje Jaromír Marek

„Chránit svoji zem, stát na straně národních zájmů, to je věc velké cti. Je to velká výzva,“ říká jeden z nových členů gardy Vitalik.

Původně chtěl jít studovat na univerzitu a věnovat se byznysu, současná situace jej ale přiměla změnit plány. Vitalik se šel teprve zapsat, na náměstí Majdan už se shromáždila první skupina mužů. Skládají přísahu a odjíždějí k vojenskému výcviku.

„Budujeme novou armádu, novou Ukrajinu. Okupant z Krymu ohrožuje naši zemi, burcuje nové odvedence šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Krymské referendum o připojení k Rusku neuzná Ukrajina ani Francie

Číst článek

Dosavadní regulérní ukrajinská armáda má údajně jen šest tisíc bojeschopných vojáků, nově zřízená Národní garda má být desetkrát početnější.

„Mnoho mládenců chce odjet se zbraní v ruce bránit Krym. Je to stále území Ukrajiny", říká starší muž s tím, že by se určitě přidal, kdyby byl mladší.

Jaromír Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme