Na Slovensku se rozjíždí těžba mastku, ložisko patří k největším na světě

Nedaleko slovenské Rožňavy jsou pod zemí jedny z největších zásob mastku na světě. Po letech přípravných prací se začíná těžit. Mastek se používá například při měkčení plastů nebo jako přísada do léků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba mastku na Slovensku

Těžba mastku na Slovensku | Foto: Vojtěch Berger

Malý vláček se vynořil z úzkého tunelu s tradičním nákladem - hromadou mastku. Z lokomotivy seskočil sám ředitel dolu Ján Greňa.

„Dnes to bylo do deseti tun. Naším cílem je dosáhnout těžby 100 tisíc tun mastku ročně, a to v horizontu tří až pěti let,“ říká Greňa.

V údolí je vesnice Gemerská Poloma. Už pětadvacet let tam mají stejného starostu, Jána Chanase. Byl u toho, když v půlce 80. let geologové našli v okolí mastek.

„Bývalý geologický průzkum nám oznámil, že hledali cín, a našli mastek. Vrty už tenkrát ukazovaly, že je toho pod zemí hodně.“

Postupně vyšlo najevo, že ložisko mastku patří mezi největší na světě, a navíc má zdejší mastek výbornou kvalitu. „Mastek je plnivo plastů, pokud má plast zachovávat nějaké konstantní hodnoty, tak se plní mastkem, který je na to nejvhodnější,“ vysvětluje ředitel dolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Gemerské Polomě natáčel zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

Není divu, že se mastku někdy říká "minerál třetího tisíciletí", a není taky divu, že se na něm dá slušně vydělat. O právo těžit v Gemerské Polomě se hádaly dvě firmy se sídlem v Rakousku nebo s rakouskými akcionáři. Jednatel vítězné společnosti Ernst Haidecker sedí ve stavební buňce poblíž dolu a v dálce tuší skvělý byznys.

„Podle našich nejnovějších průzkumů obsahuje ložisko asi pět milionů tun mastku. Počítáme s takovým tempem těžby, aby ložisko vydrželo osmdesát až sto let.“

Průmyslová turistika

Za tu dobu si ve světě určitě zvyknou na jméno malé slovenské vesnice. Starosta Gemerské Polomy v tom vidí jedinečnou šanci a už se chystá na turisty.

„Nazval bych to novým druhem turistiky, takzvané průmyslové turistiky. Věřím, že to propaguje naší obec a mnozí uživatelé suroviny budou mít zájem zjistit, kde je ta Gemerská Poloma,“ myslí si starosta Chanas.

Jsou to přehnaná očekávání, nebo na mastek ze Slovenska už opravdu netrpělivě čeká celá Evropa? Těžba přece po letech přípravných prací teprve začíná.

„Hodně firem už s tímhle mastkem počítá a čeká na něj, kvůli jeho vysoké kvalitě. Celá těžba půjde na export do Evropy. Zatím jsme ale neuzavřeli dlouhodobé dodavatelské smlouvy, protože musíme nějaký čas těžit, abychom zjistili, co vlastně můžeme nabídnout a jaké dodávky dokážeme dlouhodobě udržet,“ říká jednatel firmy Ernst Haidecker.

Zatímco se v Evropě doly zavírají, v Gemerské Polomě se jeden otevřel. Do budoucna, až vedle dolu vyroste i úpravna mastku, tady dostane práci až stovka lidí. V okrese Rožňava s jednou z největších nezaměstnaností na Slovensku je to dost důležitá informace. Evropu zase zajímá, že jí Slovensko zajistí dodávky důležité suroviny, bez které by 21. století nebylo tak měkké a hladké, jakým ho dělá právě mastek.


Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme