Masivní zatýkání v Turecku pokračuje. V cele skončili i piloti, kteří sestřelili ruskou stíhačku

Mezi zadrženými pučisty jsou v Turecku i piloti, kteří v listopadu sestřelili ruskou stíhačku u syrských hranic. Informovala o tom v pondělí agentura Bloomberg. Incident tehdy vyvolal mezi Ruskem a Tureckem napětí. V poslední době se ale vztahy znovu zlepšují. Rusko už dříve pokus o vojenský převrat v Turecku odsoudilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Suchoj Su-24

Letoun Suchoj Su-24 | Zdroj: Reuters

„Dva turečtí piloti, kteří se v listopadu 2015 podíleli na sestřelení ruského Suchoje Su-24, jsou ve vazbě,“ oznámil vysoce postavený turecký úředník. Úřady je vyšetřují kvůli podílu na pátečním pokusu o převrat.

Mezi zatčenými je podle státní agentury Anadolu také 103 generálů a admirálů, tedy třetina velitelů s hodností generála v turecké armádě. Své funkce muselo podle agentury opustit i 8777 hodnostářů spadajících pod ministerstvo vnitra. Většina z nich podle ní patřila k policii.

V Turecku bylo zadrženo více než sedm tisíc lidí a byly vydány zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. V celé zemi pak bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno osm tisíc policistů.

Při pokusu o puč zemřelo podle tureckého premiéra Binaliho Yildirima 232 lidí včetně 24 pučistů. Úřady ale dříve mluvily o nejméně 290 zabitých. Důvod, proč udávaná bilance klesla, není jasný. Dalších 1400 lidí bylo zraněno.

Sestřelní ruské stíhačky

Turecké letectvo ruský bombardér Suchoj Su-24 sestřelilo na konci listopadu. Oba státy se rozcházejí v tom, co incidentu předcházelo.

Turecká strana tvrdí, že se ruský letoun dostal nad turecké území. Neuposlechl navíc opakovaná varování, a proto ho Turci sestřelili. Rusové s tím ale nesouhlasí. Podle nich Suchoj neopustil syrské území. Posádka navíc podle jednoho z pilotů žádné varování neslyšela.

„Varování jsme nedostali – ani radiové, ani vizuální. Žádný kontakt. Pokud by nás chtěli varovat, mohli letět vedle nás na paralelním kurzu. Raketa nás zasáhla zničehonic do ocasní části,“ popsal tehdy pilot Konstantin Murachtin.

Do Turecka jezdí méně turistů. Můžou za to teroristické útoky i špatné vztahy s Ruskem

Číst článek

Rusko po sestřelení stíhačky zavedlo proti Turecku tvrdé sankce. Po omluvě Ankary je ale na začátku července zmírnilo. V tureckém přímořském letovisku Antalya také po devíti měsících přistál první charterový let z Ruska.

Sankce proti Turecku tvrdě poznamenaly tamní turismus. Podle posledních dat ubylo meziročně 90 procent ruských turistů.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme