K útoku na šéfa baletu Velkého divadla v Moskvě se přiznal sólista souboru

Láska a nenávist - to vše v kulisách jedné z nejslavnějších baletních scén světa, ruského Velkého divadla. I tak by se dalo popsat drama kolem lednového útoku na uměleckého šéfa baletního souboru Sergeje Filina. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že případ je v podstatě vyřešený. K zorganizování napadení kyselinou se dnes přiznali všichni tři zadržení muži, včetně sólisty baletu Pavla Dmitričenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělecký ředitel baletu ruského Velkého divadla Sergej Filin

Umělecký ředitel baletu ruského Velkého divadla Sergej Filin | Zdroj: Reuters

Dmitričenko vyšetřovatelům přiznal, že útok zorganizoval, objednal si ho, ale zároveň také řekl, že věci neplánoval v takovém rozsahu, v jakém se potom odehrály. Dalšími dvěma zadrženými jsou útočník, který řediteli baletu vylil kyselinu do obličeje, Jurij Zarucki a jeho řidič Andrej Lipatov.

Podle ruských médií se vyšetřovatelům podařilo organizátory zjistit podle výpisu hovorů z mobilních telefonů, které se v době napadení odehrály nedaleko domu Sergeje Filina.

Podle vyšetřovatelů bylo hlavním motivem nepřátelství vůči Sergeji Filinovi ze strany Pavla Dmitričenka. Podle spekulací některých médií mohla být na pozadí konfliktu mezi dvěma muži žena, konkrétně by mělo jít o baletku Angelinu Voroncovovou, se kterou měl Dmitričenko vztah a která kvůli konfliktu nedostávala hlavní role.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu napadení Sergeje Filina informuje z Ruska zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Dvaačtyřicetiletý šéf ruského baletu Sergej Filin čelil útoku kyselinou přímo před svým domem 17. ledna, policie později upřesnila, že šlo o kyselinu sírovou. Filin utrpěl popáleniny a vážné zranění očí, při útoku málem přišel o zrak.

V Moskvě podstoupil několik operací, ze zranění se teď léčí v Německu. Od počátku přitom říkal, že si je víceméně jistý, kdo za útokem stál, ale konkrétní jména nezmiňoval. Podle své advokátky bude žádat u soudu kompenzaci.

Pavel Dmitričenko je dlouholetý tanečník souboru, ve Velkém divadle působí už od roku 2002 a tančil v řadě hlavních rolí důležitých baletů, třeba v představení Ivan Hrozný nebo i v Labutím jezeře.

Ruští komentátoři se shodují, že celá kauza pověst Velkého divadla značně poškodila a hlavně odhalila poměry za oponou jedné z předních kulturních institucí celého Ruska. Chmurná atmosféra po napadení Sergeje Filina zasáhla nejen ruský balet, ale i ruské divadlo. O tom, že se stávají terčem nevybíravého nátlaku, otevřeně mluví už i jiní umělci. Nikdo včetně Filina ale nevěřil, že by se hrozby mohly vyplnit. Mnozí teď vyjadřují reálné obavy a zároveň mluví o tom, že je to pro ně znamením, kam až ruská společnost došla.

Lenka Kabrhelová, Lucie Výborná, Tereza Jelínková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme