Jeremy Corbyn usiluje o znovuzvolení. Za šéfem britských labouristů stojí i studenti

Před rokem se levicový rebel Jeremy Corbyn stal zcela nečekaně předsedou britských labouristů. Svým přístupem, stylem komunikace i postojem k unijnímu referendu si ale proti sobě poštval většinu poslaneckého klubu a po necelých 12 měsících musí svůj post obhajovat. Málokdo ale pochybuje o tom, že Corbyn svého vyzyvatele Owena Smithe porazí. Přesto 67letý politik neponechává nic náhodě a přesvědčuje členskou základnu na desítkách mítinků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn usiluje o znovuzvolení

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn usiluje o znovuzvolení | Foto: Jiří Hošek

Sál divadla v Chelmsfordu v hrabství Essex je nabitý k prasknutí. Všichni čekají na entrée bělovlasého lídra. Ten zničehonic přijde ze zákulisí a sedne si ke stolu. Žádná světelná show, žádné fanfáry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda britských labouristů Corbyn by rád od základů změnil britskou politiku a vlastně celé Spojené království. Jenže zatím nemá pod kontrolou ani svou vlastní stranu

„Jeremy od začátku strašně bojuje se sdělovacími prostředky. Pro média představuje Corbynův příchod příliš velkou změnu. Pro něj musí být hrozně těžké vyrovnat se už jen s touto výzvou,“ říká čerstvý absolvent univerzity James.

„Vypadá to ale, že má velikou podporu u řadových členů, a to je něco, na čem záleží ze všeho nejvíc,“ naráží mimo jiné na skutečnost, že 172 z 212 hlasujících labouristických poslanců vyjádřilo před pár týdny svému předsedovi nedůvěru.

Jedním z důvodů byl údajný Corbynův podíl na výsledku unijního referenda. Mimochodem slovo brexit, nejzásadnější téma dnešní Británie, nezaznělo v Chelmsfordu během dvouhodinového mítinku ani jednou.

Mítink Labour Party v Chelmsfordu v hrabství Essex | Foto: Jiří Hošek

„Jeremy má lepší představu o tom, jaké jsou potřeby průměrného britského občana, než kdokoli jiný. Myslím si, že naslouchá lidem mnohem víc než současná vláda, která tu je čistě pro ostrovní elitu,“ popisuje mladá učitelka na základní školy Amy, která pochází z rodiny plné členů Labour Party.

„Oni by chtěli všechno zprivatizovat, ale já si myslím, že Jeremy má pravdu, když tvrdí, že by stát měl mít kontrolu nad železniční dopravou, zdravotnictvím nebo školstvím,“ dodává s tím, že Corbyn má v rovině praktické politiky rezervy.

Podpora studentů

„My jsme první generace studentů, která šla na vysokou školu s vidinou ročního školného devět tisíc liber. Teď je mi 22 let, jsem čerstvá absolventka a opravdový život začínám s dluhem 45 tisíc liber. To je spousta peněz. Jeremy Corbyn bojuje za rovný přístup ke vzdělání,“ vysvětluje svoji náklonnost k politickému „samorostovi“ Jess.

Spolu s přítelem Jamesem jsou učebnicovým příkladem mladých lidí, o které se Jeremy Corbyn opírá. Jess a James teprve hodlají vstoupit do strany, a Corbyna tak v předsednické volbě podpořit nemohou i proto, že odmítli zaplatit 25 liber na osobu, což je aktuální tarif pro příznivce strany, kteří by chtěli hlasovat. Mimochodem loni činil stejný poplatek jen 3 libry.

Studenti James a Jess na mítinku Labour Party | Foto: Jiří Hošek

„Všichni naši přátelé z řad studentů mají Corbyna rádi. Je to opravdu osvěžující vidět znovu u mladých lidí zájem o politiku. To je právě Jeremyho zásluha, přitom zaujmout tuhle věkovou skupinu je sakra těžké,“ říká Jess.

Rostoucí počet straníků

Dlouholetý odborář a tesař v důchodu Richard je přesvědčen o tom, že labouristé vedení Corbynem můžou vyhrát příští parlamentní volby, což je podle médií a expertů v podstatě utopie.

Richard si myslí, že díky Corbynovi Britové prozřeli a zjistili, jak moc je konzervativní vlády braly na hůl.

Mítink Labour Party v Chelmsfordu v hrabství Essex | Foto: Jiří Hošek

V Chelmsfordu ze sebe Jeremy Corbyn hned několikrát strhnul mediální nálepku, že je nepříliš dobrým řečníkem, jehož charisma je třeba hledat lupou. 67letému politikovi se nedá upřít minimálně jedna věc, a sice na západní Evropu nevídaná renesance zájmu o členství ve straně.

Labour Party měla po loňských prohraných parlamentních volbách 190 tisíc duší. Teď jich má přes půl milionu a jejich počet dál roste.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme