Italští záchranáři vytáhli ze sutin živou dívku či jeptišky. Obětí je však už 247

Zemětřesení v Itálii už má 247 obětí, zraněných jsou stovky a tisíce lidí, co přišli o domy, přebývá ve stanech. Záchranné akce pokračují, ztěžují je však další otřesy. Italská vláda slibuje lidem, které živel postihl, maximální pomoc. Objevuje se však už i kritika na adresu odpovědných úřadů kvůli údajně nedostatečným opatřením proti otřesům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historická obec Amatrice po ničivém zemětřesení, které udeřilo ve střední Itálii

Historická obec Amatrice po ničivém zemětřesení, které udeřilo ve střední Itálii | Foto: Robert Mikoláš

Ještě včera večer se podařilo záchranářům objevit v troskách několik živých lidí, a tak se ráno – vzdor problémům spojených s tmou či dalšími otřesy země – objevovaly vedle smutných zpráv i ty pozitivní.

Záchranáři vytáhli například dvě živé dívky společně s jejich matkou a dvěma sedmiletými dvojčaty, podařilo se jim vyprostit tři jeptišky ze zříceného kláštera nebo v noci ve vesnici Pescara del Tronto dostali ze sutin živou desetiletou dívku – 17 hodin po ničivých otřesech.

To hledače zasypaných povzbudilo, takže je bylo rozbřesku vidět, jak se v prachu a mnohdy i jen holýma rukama probírají hromadami trámů, cihel a kamení.

„Někteří z obyvatel obce se občas pokoušejí zavolat na mobilní telefon svých sousedů či známých, které viděli naposledy v úterý večer, před onou osudnou nocí, s nadějí, že jim to třeba zvednou, že jsou někde zaklínění, ale naživu,“ přiblížil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš z Amatrice, což je jedna ze zemětřesením nejvíc postižených obcí.

Vyběhli jsme jen v pyžamu, pak se dům zřítil, líčí zemětřesení rodina z Amatrice

Číst článek

Naděje, že se v troskách podaří najít někoho živého, však s postupujícím časem slábne.

„Málokdo vnímá nějakou únavu, spíše se ale v očích některých hasičů nebo pracovníků civilní ochrany a dalších už zračí beznaděj,“ popsal Mikoláš.

Kromě pátrání po přeživších i obětech je však třeba se také postarat i o ty, co přišli o střechu nad hlavou. Pro ně úřady vybudovaly nouzové tábory.

Také je třeba zprovoznit poničené přístupové cesty, aby po nich mohla jezdit těžká technika. V řadě obcí totiž nezbude nic jiného, než řadu objektů srovnat se zemí.

Dotkne se to i řady historických památek, které zemětřesení poničilo.

V Amatrice, které je známé svým Cento Chiese, tedy stovkou kostelů s freskami, mozaikami a sochami, se zřítila polovina kostela svatého Augustýna a poškozená je i část fasády ze 4. století. V troskách je také část baziliky svatého Františka. Cenné památky jsou však nejen tam, ale prakticky v každé zasažené obci.

Nemocnici v Amatrice zničilo zemětřesení, tak ošetřují na parkovišti. Už ne mrtvé, přejí si pacienty

Číst článek

V této souvislosti se objevily spekulace, že zodpovědnost za následky zemětřesení nesou i úřady.

Pohoří Apeniny v centrální části Itálie patří, co se seizmické aktivity týče, k těm rizikovým. V nedávné minulosti Itálie vynaložila 150 miliard eur na obnovu po zemětřesení v Aquile, které udeřilo před sedmi lety. Dodnes však chybí legislativa, opatření proti zemětřesení a dál se staví v místech, kde by se stavět nemělo.

Opoziční list Líbero spekuluje o možných podvodech. Ptá se třeba, jak je možné, že staré staleté domy se rozpadly doslova na prach.

Provizorní tábor pro lidi postižené zemětřesením v italské Arquatě | Foto: Reuters

Zemětřesení v Itálii | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme