Francii čeká největší stávka za poslední měsíce

Francouzi se připravují na zřejmě největší stávku za poslední měsíce. Výrazně omezený bude provoz v dopravě, letiště Roissy zruší na třicet procent letů a Orly dokonce padesát procent. Odbory očekávají, že se do ní zapojí přes tři miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzi protestují proti důchodové reformě

Francouzi protestují proti důchodové reformě | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Výrazně komplikovaný bude také provoz na silnicích, které už čtyřiadvacet hodin blokují řidiči nákladních aut. Situace v zemi je tedy zatím stále neklidná a hlasování o kontroverzní penzijní reformě v Senátu může být z těchto důvodů odloženo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Francii v šestý den stávek mluvil na Radiožurnálu tamní spolupracovník Českého rozhlasu Jan Šmíd

Kritická začíná být situace v souvislosti s nedostatkem pohonných hmot, uzavřeno je na patnáct set z čtyř tisíc velkých čerpacích stanic.

Rafinérie jsou stále blokovány a vláda je připravena je uvolnit s pomocí policie. Komplikovaná je i situace v dopravě, zrušena je dnes řada letů, omezen provoz na železnici i pařížského metra. Stávkují i školy a v Marseilli se neodvážejí odpadky.

Odbory očekávají, že do ulic by znovu mohlo vyjít na tři miliony lidí.

Doprava vázne

„Horší je situace i na silnicích. Jednak mají lidé potíže dostat se do centra Paříže, některé úseky dálnic blokují kamiony a jednak je uzavřeno 2 500 čerpacích stanic. Na ulicích je ale poměrně klidno, vypadá to zde trochu jako v neděli. Lidé si totiž byli vědomi, že se nedostanou do práce,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Šmíd ve Světě o deváté

Šmíd také připomněl, že dnešní debatu v Senátu zastavila obstrukce socialistů. „Přicházejí informace, že hlasování o důchodové reformě by mohlo být posunuto na listopad.“

„Odbory se obávají radikalizace stávkového hnutí, už došlo k řadě incidentů – v Le Mans dokonce shořela škola,“ uvedl Šmíd s tím, ža další radikalizace by mohla snížit podporu veřejnosti.

"Policisté se zatím rozpakují zakročit tvrdě. Nechtějí vyvolávat konfrontace a proto to vypadá, že stejná situace bude panovat i v následujících dnech. Nebezpečné je, že ke středoškolákům se přidávají různá individua z předměstí velkých měst, která konflikty s policií otevřeně vyvolávají. Tito mladíci nemají se středoškoláky nic společného, dokážou se za ně ale skrýt a vyvolávají problémy," dodal Šmíd.

Milan Kopp, Jan Šmíd, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme