Evropa posílá pomoc uprchlíkům z Libye a pokračuje v evakuaci

Evropská komise poslala na pomoc lidem prchajícím z Libye do Egypta a Tuniska tři miliony eur. Pokračuje také evakuace Evropanů z této severoafrické země. Podle posledních zpráv je třeba ještě odvézt přes dva tisíce občanů Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z libyjských přístavů se snaží odjet tisíce cizinců

Z libyjských přístavů se snaží odjet tisíce cizinců | Zdroj: ČTK

Monitorovací a informační centrum Evropské komise sbírá nabídky převozu Evropanů z Libye a poskytuje je ostatním zemím. S žádostmi o pomoc se na něj obrátily nejen unijní státy, ale například i Ukrajina nebo Filipíny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropa posílá pomoc uprchlíkům z Libye a pokračuje v evakuaci svých občanů. Podrobnosti přidal z Bruselu zpravodaj ČRo Pavel Novák

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová veřejně poděkovala Francii, která dala k dispozici 200 míst pro unijní občany na lodi mířící do přístavu Benghází. Další loď má Francie vypravit k libyjským břehům 3. března.

Evropská komise také poslala pomoc lidem, kteří utíkají na východ a na západ do Egypta a Tuniska. Jde o tři miliony eur. Organizace Červeného kříže a Červeného půlměsíce mají peníze použít na nákup potravin, léků a provizorního přístřeší.

Podle informací Evropské komise už Libyi opustilo asi tři a půl tisíce Evropanů, další víc než dva tisíce jich tam ještě zůstalo. Evakuovat z Libye všechny své občany se zatím nepodařilo ani Itálii. V zemi zůstává asi 400 lidí, většinou se jedná o zaměstnance společností, které v Libyi operují.

V Libyi zůstává asi 400 Italů

Itálie evakuovala většinu svých lidí, dokud fungovalo spojení letadly společnosti Alitalia. Pak přišly na řadu vojenské dopravní letouny a dvě armádní plavidla. Vyvstaly ale značné potíže, protože kvůli rozbouřenému moři nebylo možné přepravit na palubu lodí několik stovek lidí, kteří čekají v přístavu Misurata. Chybělo také patřičné povolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Itálie a Francie se do Víkendového Radiožurnálu přihlásili spolupracovníci ČRo Vědunka Lunardi a Jan Šmíd

Další Italové jsou na cestě autem do Tunisu, kde funguje letiště. Jedná se ale o dlouhou cestu plnou nebezpečí, zejména kvůli krádežím a ozbrojencům, jejichž reakce jsou nepředvídatelné.

Nejhorší je situace malých skupin lidí, kteří pracovali v poušti a s kterými se nedaří navázat kontakt.

V těchto případech přicházejí na řadu soukromé bezpečnostní agentury. Ty mohou nahradit letadla velkými vrtulníky nebo ozbrojenými automobily. I když se jedná o nebezpečné akce, několik je jich už v chodu.

Itálie také očekávala velkou migrační vlnu z Libye. Moře je ale natolik rozbouřené, že vydat se na cestu s malým plavidlem by bylo šílenství. Přesto rybáři z Lampedusy hlásí, že několik plavidel je na cestě k ostrovu, i když prozatím je hlídkující letadla nezahlédla. Je možné, že velkou část cesty migranti urazí na velké lodi a teprve nedaleko ostrova budou vyloženi na malé plavidlo.

Svědectví evakuovaných přimělo Francii k ostrým reakcím

Asi 750 občanů z Libye evakuovala Francie. Tamní ministerstvo zahraničí pro ně poslalo několik letadel. Všichni evakuovaní popisovali dramatickou situaci na letišti, obrovský zmatek i šikanu ze strany libyjské armády. Právě dramatický odjezd Francouzů z Libye možná přispěl k tomu, že Paříž zaujala ke Kaddáfího režimu ostrý postoj.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil na adresu libyjského vůdce, že by mohl být v souvislosti s násilím, které v Tripolisu panuje, souzený za zločiny proti lidskosti. Sarkozy také volá po zavedení sankcí včetně embarga na vývoz ropy z Libye.

V Paříži mezi tím rezignoval libyjský velvyslanec poté, co ambasádu obsadila asi desítka Libyjců s tím, že neodejdou, dokud velvyslanec neodstoupí.

Vědunka Lunardi, Pavel Novák, Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme