Bruselské letiště je stále uzavřené, vlaky i metro jezdí omezeně

Teroristické útoky výrazně poznamenaly život v belgické metropoli i dnešní den. Doprava je výrazně narušena, řada stanic metra je zavřených a hlavní letiště mimo provoz, mnozí proto využívají letiště v Charleroi. Situace by se měla vracet k normálu jen postupně. V poledne lidé uctili minutou ticha památku obětí. Země drží tři dny státního smutku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé minutou ticha uctívají před sídlem EK památku obětí teroristických útoků

Lidé minutou ticha uctívají před sídlem EK památku obětí teroristických útoků | Zdroj: Reuters

Nádraží Midi se stalo klíčovým dopravním uzlem nejen proto, že odsud jezdí vlaky, ale je tu také jedna z mála stanic metra, která je na lince číslo tři v provozu.

Otevřen je pouze jeden vchod, který hlídají policisté. Každý musí projít dvěma kontrolami.

Belgičtí vojáci v centru Bruselu | Foto: Reuters

Čtyřicetiletá úřednice z Bruselu říká, že dnes už je to lepší, ale přesto chápe cizince, kteří mají velké potíže pochopit, co je v provozu a jaké stanice jsou uzavřené.

Podle ní tu vládne pořád velký chaos, a kdyby město neznala, tak by nevěděla, jak se kam dostat, dodává.

Na letišti v Bruselu útočili dva bratři. Po třetím podezřelém policie dál pátrá

Číst článek

S omezeními jezdí i tramvaje a autobusy. V tunelech jsou obsluhovány jen některé podzemní autobusové a tramvajové stanice, které byly navíc přes noc uzavřené.

Ráno a dopoledne se také tvořily zácpy na silnicích a na hranicích, směrem do Francie se vytvořila až osmikilometrová kolona.

Lidé přicházející na vlakové nádraží v Bruselu musí projít kontrolami | Foto: Reuters

Bruselské letiště Zaventem zůstane uzavřeno i ve čtvrtek. Toto rozhodnutí bude mít dopad na spojení s Prahou.

Do Bruselu dnes neodletěly spoje v 06:45, 06:55 a 11:35, nepoletí ani linky v 17:40 a 18:10. Jediným dnešním leteckým spojením mezi Prahou a Bruselem tak bude linka Ryanairu, která do Česka přiletí z druhého bruselského letiště Charleroi ve 20:40 a poté se vrací zpět. Je už také jisté, že neodletí ani první čtvrteční spoj Brussels Airlines v 06:45.

Trojice mužů podezřelá z útoků na bruselském letišti | Foto: ČTK/AP

Belgie v poledne minutou ticha uctila památku obětí úterních teroristických útoků v hlavním městě Bruselu. Země drží tři dny státního smutku. Stovky lidí přesně v poledne tiše stály na prostranství před burzou v centru belgické metropole, kde už od úterka vzniká improvizované pietní místo.

Belgický premiér Charles Michel památku obětí uctil v budově Evropské komise společně s belgickým králem, francouzským premiérem Manuelem Vallsem a všemi eurokomisaři. Před evropskými institucemi jsou vlajky na půl žerdi stejně jako před všemi belgickými úřady a bruselským sídlem Severoatlantické aliance.

Lidé uctívají památku za oběti teroristických útoků | Foto: Reuters

Jindy rušná Rue de la Loi v centru města, na které leží východ ze stanice metra Maalbeek je nadále uzavřená a neprůjezdná. V poledne zde někteří Bruselané či návštěvníci města tiše stáli na chodnících. Právě u stanice Maalbeek se odehrál jeden z útoků.

Úterní atentáty si podle nejnovějších, ale stále ne definitivních, statistik vyžádaly nejméně 31 mrtvých a více než dvě stovky raněných. Teroristé nejprve odpálili dvě bomby v odletové hale letiště Zaventem, o hodinu později další atentát zdemoloval soupravu metra v centru města.

V Belgii dál platí čtvrtý, nevyšší stupeň bezpečnostních opatření, v ulicích hlídkují vojáci.

Bruselským letištěm otřásly dva výbuchy | Foto: ČTK

Bruselem otřáslo několik explozí | Foto: ČTK

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme